Baltagul - Caracterizarea Victoriei Lipan

Trimis la data: 2009-05-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 1102
Autor: Minigirl
Dimensiune: 7kb
Voturi: 43
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
“Aparut in 1930, “Baltagul” ramane in ultima analiza, romanul unui suflet de muntenca”.Vitoria Lipan, muntenca din satul Magura Tarcaului, traieste viata aspra a oamenilor de la munte. Ei isi castiga painea de toate zilele cu toporul ori cu cata, foarte priceputi in mestesugul oieritului, cunoscand taina laptelui acru si a branzei, femeile tragand “lana in fusalai”.
Portretul eroinei se contureza prin mijloace directe, dar si indirecte, prin fapte, vorbe sau modalitate gandirii.Direct, in incipit, naratorul spune ca uneori Vitoria se ducea singura la camie si incarca faina de porumb in desagi “pe cinci caluti” iar pe cel din frunte calarea ea “barbateste” si ca viata femeilor de la munte este grea, uneori “stau vaduve inainte de vreme ca dansa”.

Scriitorul realizeaza un portret al eroinei in cateva linii, concentrand frumusetea si forta launtrica, inefabilul feminin: “era deasupra tuturor; avea intr-insa o putere s-o taina pe care Lipan nu era in stare sa o dezlege. Venea la dansa ca la painea cea buna”.

Portretul fizic surprinde elemente ce configureaza trairea interioara: “ochii caprui, aprigi si inca tineri, cautau zari necunoscute”, erau “dusi departe”,lumina castanie a parului. Cand merge la manasire pentru a se spovedi si ptr a darui icoana Sf Ana, hotararea de a afla adevarul si a razbuna moartea sotului sau, este luata: “se curatise de orice orice ganduri si darurir, in afara de scopu-i neclintit”.

Tot direct, naratorul, din viziunea lui Gheorghita, afirma despre Vitoria:” si maica-sa s-a schimbat. Se uita numai cu suparare si i-au crescut tepi de aricioaica.” Plina de ganduri si nelinisti” de “patima si durere”, ea se socotea “moarta ca si omul ei care nu mai era langa dansa”.

Tot in maniere directa, fiul sau o numeste “faramacatoare”, presupunand ca ea “trebuie sa ghiceasca gandurile oamenilor”. Donmu’ David, care ii va cumpara marfa, invoindu-se la prêt cu Vitoria, este in admiratia acestei femei:” daca n-as fi ovrei si insurat, si munteanca asta n-ar avea sot, intr-o saptamana as face nunta”.

Mergand la parintele Danila pentru a cere sfaturi, ea aduce in sprijinul grijii si nelinistii sale, dragostea ei statornica pentru barbatul caruia ajunsese sa-i stie “drumul si intoarcerile”. Autocaracterizandu-se, munteanca afirma ca “(…) stie ca-l doresc si nici eu nu i-am fost urata” fiind foarte sigura de sentimentele celui plecat, cunosacndu-l asa cum stie semnele vremii.

Vitoria trece printr-un proces de interiorizare, intreaga sa viata devenind launtrica, ceea ce necesita o autoizolare de lumea din jur, “in singuratatea ei, femeia cercand sa ajunga la el; nu putea sa-i vada chipul” si “se desfacuse incet de lucruri si intrase oarecum in sine”.

Din faptul ca sotul sau intarzie mai mult decat de obicei,(73 de zile), Vitoria devine nelinistita si ingrijorata. De aceea va merge la parinte pentru a-i cere parerea si refuza sa creada ca sotul ei intarzie la petreceri mai mult de “o zi, doua”,apoi se duce la ghicitoarea satului si nu are incredere in prezicerile sale ca Nechifor ar fi parasit-o pentru “o femeie cu ochii verzi”, asa ca devine tot mai sigura ca s-a intamplat o nenorocire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.