Baltagul - actiunea operei

Trimis la data: 2007-09-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 1686
Autor: Karina
Dimensiune: 7kb
Voturi: 347
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actiunea operei este densa, si urmareste drumul Vitoriei Lipan, femeie din Magura Tarcaului, de la instaurarea treptata a convingerii ca sotul ei, Nechifor, a fost ucis, la expeditia pe urmele lui, incheiata cu aflarea adevarului. Gospodaria lui Nechifor Lipan se afla in buna randuiala,copiii,Minodora si Gheorghita,fiind pregatiti pentru rosturile vietii si sa respecte traditia.
Lumea pastorala nu este usoara,dar asprimile ei sunt infruntate cu barbatie si curaj. Izolati de lume,traind departe de autoritati,muntenii recurg la oamenii stapanirii doar in situatii extreme.Problemele existentei lor si le rezolva singuri. Ciobanii traiesc in locuri salbatice,singuratice si stramte,au neveste si prunci.Barbatii sunt pastori,iar femeile au grija de gospodarie. Casele, cu prispa, tinda, ograda, sura si adposturi pentru vite, sunt randuite tot dupa datina locului,cu toate cele de trebuinta:oi, piei, ceva parale, faina de papusoi si legume aduse dinspre campie.
Cartea sadoveniana reconstitue monografic aceste randuieli care dau demnitate oamenilor.
Intreaga lor existenta este marcata de ciclurile naturii,de transhumanta si de evenimentele hotaratoare pentru destinul omului:nasterea, botezul, nunta, inmormantarea.

Eroina romanului,Vitoria Lipan,apartine acestei lumi arhaice.Personaj complex,ea intruchipeaza multiple virtuti.Ea se orienteaza dupa ciclurile naturii,cade in presimtiri,vise si vraji,facand haz de implicatiile limbii moderne:tren, distante marcate in dimensiuni exacte,autoritati. Baltagul este si romanul formarii caracterului lui Gheorghita. Confruntarea cu raul, il maturiza pe flacau.
Pe drumul initierii in asprimile vietii, este calauzit cu rabdare, dar si cu asprime de mama sa.Ea il invata sa-si stapaneasca oboseala, foamea, placerile, nesiguranta, frica.

Cand o vede atrasa de un oarecare filfizon,ea isi inchede fata in manastire. Urmareste formarea baiatului,a lui Gheorghita,dupa modelul tatalui sau.
Actiunea romanului urmareste transformarea Vitoriei Lipan din femeie simpla in aventuriera,caci taranca de la Tarcau devine incrancenata si iscusita cautatoare a adevarului si infaptuitoarea dreptatii dreptatii.Implinirea dreptatii si a ritualuilui de inmormantare de la Sabasa,o fac pe femeie sa se gandeasca la continuarea rosturilor vietii.
Romanul se deschide cu atmosfera destinsa a povestii. La petreceri, Nechifor Lipan avea obiceiul sa spuna cate odata despre destinul harazit de Dumnezeu oamenilor de la munte.

Venind ultimii, din pricina indeletnicirilor pastoresti, ei au fost sortiti sa aiba nu averi, ci suflet curat si bucurie de sine.
Barbatul plecase la Dorna sa cumpere oi si apoi sa le coboare sa le vanda in baltile Jijiei.
Neavand nici o veste de la el femeia, dupa ce trecuse de doua ori timpul necesar intoarcerii, Vitoria Lipan isi intocmeste in mintea ei un plan , in urma unor puternice cutremure sufletesti.
Simtind iminenta pericolelor si greutatilor pe care le intuieste cu temere, Vitoria se pune, mai intai, sub protectia lui Dumnezeu: posteste 12 vineri si merge la manastire pentru a se inchina.

Stie ca Dumnezeu le-a dat oamenilor dreptatea si adevarul, dar trebuie sa le caute singur.
Trimite o jalba prefectului, pune ordine in gospodarie si face rost de bani.
Insotita de Gheorghita, fiul ei, porneste pe urmele sotului disparut, poposind pe la crasme si hanuri. Ajungand la Dorna, afla ca un barbat vesel si generos, insotit de alti doi munteni, cumparase trei sute de oi de la sotul ei.
Cautarea continua. Face cale-ntoarsa de la Dorna, intreband din crasma-n crasma de turmele conduse de cei trei ciobani.
Ajunge la Borca, de unde porneste spre stanga, pe drumul Sabasei, pe culmile Muntilor Stanisoarei isi da seama ca Nechifor Lipan a fost ucis in salbaticia codrilor, intre Sabasa si Suha. Trecuse prin prima asezare, dar nu ajunsese la Suha.

Descopera cainele lui Nechifor, apoi ramasitele pamantesti, intr-o prapastie.
La praznic se dezvaluie adevarul. Ucigasul este Calistrat Bogza care este muscat de cainele Lupul si lovit cu Baltagul de Gheorghita.
Actiunea romanului urmareste transformarea Vitoriei Lipan din femeie simpla in aventuriera,caci taranca de la Tarcau devine incrancenata si iscusita cautatoare a adevarului si infaptuitoarea dreptatii dreptatii.Implinirea dreptatii si a ritualuilui de inmormantare de la Sabasa,o fac pe femeie sa se gandeasca la continuarea rosturilor vietii.
S-a spus ca mobilul ascuns al framantarilor si actiunilor sale este iubirea pentru Nechifor Lipan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.