Baltagul - analiza Bacalaureat

Trimis la data: 2015-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: helenas
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ceamai mare calitate aluiSadoveanuesteaceea de povestitor,vizibila nu numai in volumele de prozascurta, ci siin romane, fie ele defacturamitica (Baltagul, Creanga de aur) oriistorica, (Fratiijderi, Neamulsoimarestilor, etc.). Prozasadoveniana se inscriepeIiniatraditionalista, prinpreferintapentrutemeistoricesausocialesiprininserarea in planulnaratiunii a obiceiurilor, adatinilor, a elementelor de folclornationalsau a miturilor.
Romanul"Baltagul" a aparut in 1930, intr-o perioada de maximainflorire a literaturiiromane, o perioadacaracterizataprindiversitatesicomplexitateculturalasiapartinerealismului, stilizatinsaprinlimbajulintenslucrat al luiSadoveanusiprinabsorbtiaelementelormitice.
II. Viziuneadesprelume

Viziuneadesprelumeinfatisatainacest roman (reduscadimensiuni, darepopeiccaforta de evocare) nu faceexceptie de la amplaperspectivape care o oferaSadoveanu in toatacreatialui. Echivalenteledintreordineacosmicasiceaumanasunt concentrate intr-o legeuniversala, pe careautorulsipersonajele sale o numesc "randuiala". Uitareaordiniilumiiesteunadintremarileprimejdii ale varsteimoderne a umanitatii, asacascriitorul o evocapentru a o salva.

Omularhaic, desprins din mijloculnaturiiautohtone,se confrunta cu lumeamodernasioscileazaindecisintrearamanelegat de izvorul care l-a creatsau a se rupe de el.
Din aceastaperspectiva, raportulromanului"Baltagul" cubalada"Miorita" dezvaluiesensuri care depasesc cu multasemanarilerelevate de firulnarativ.Dacainbaladamoartearamaneaipotetica, In roman ea se infaptuieste.

III. Geneza
inreconstituireagenezeiromanului "Baltagul"exista undetaliusemnificativ, care se oglindesteIanivel structural.Se spunecaintr-una din calatoriile sale prinsateleMoldovei,scriitorulaasistatla o discutiedintredoiciobani, care vorbeaudespre o crima in lumeapastorala. Dialogul i-a revelato situatie cu caracterarhetipal, in care se concentraunmitfundamental al poporuluinostru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.