Baltagul - argumentarea conceptului de roman traditionalist

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Sadoveanu sparge liniile de structura ale formulei generale, incat, dincolo de afinitatile amintite, arta lui croieste drumuri cu totul proprii."Cea care reprezinta opera cea mai valoroasa apartinand lui Sadoveanu, este romanul "Baltagul", aparut in anul 1930 si scris in doar 17 zile. Romanul este specie a genului epic in proza, cu o actiune complexa, de mare intindere in timp si spatiu, desfasurata pe m ai multe planuri, cu personaje foarte numeroase din diferite medii socio-culturale, are o intriga destul de complicata spre a oglindi aspecte din viata unei societati, a unei epoci.
Romanul "Baltagul" are ca moto versuri din "miorita": "Stapane, stapne/ Mai cheama s-un cane", insa prezinta o actiune cu totul desprinsa de poem. De precizat este faptul ca romanul are trasaturi justitiare,
In ceea ce priveste incipitul romanului, acesta evidentiaza cosmogonia populara si predestinarea ce reies din primele randuri ale romanului ce releva ca Dumnezeu le-a dat harazit muntenilor, cei din urma veniti, urmatoarele: "Sa va para toate bune ; sa vie la voi cel cu cetera ; si cel cu bautura ; si sa aveti muieri frumoase si iubete". Tipicul predestinarii este in roman reprezentat de Vitoria Lipan: "Vitoria nu-i o individualitate, ci un exponent al spetei".

"Acum suntem in Dacia, in teritoriul muntenesc al oierilor, ca punct de plecare. Intriga romanului e antropologica. In virututea transhumantei, pastori, turme, caini migreaza in cursul anului calendaristic, in cautare de pasune si de adapost, intorcandu-se la munte la date intru vesnice fixe."; dupa cum spune George Calinescu. Locul in care este situat satul creeaza un aspect monografic.Un alt element tipic predestinarii este reprezentat prin vorbele lui Lipan care spune ca "nimnei nu poate sari peste umbra sa", cu semnficatia ca nimeni nu-si poate schimba ceea ce i-a rezervat destinul.

Trecand mai departe, urmeaza intriga starnita de intarzierea lui Nechifor. Urmeaza apoi visul prevestitor al Vitoriei, in care Nechifor rauri de ape negre cu spatele la ea, apoi cocosul cu ciocul spre iesire, semn ce o face pe Vitoria sa realizeze ca Nechifor nu se mai intoarce. Aceasta credinta in mituri deasemenea contribuie la crearea aspectului monografic. Ea apeleaza la preot apoi la vrajitoarea Maranda in privinta careia Vitoria realizeaza ca nu o poate ajuta, aceasta spunandu-i ca Nechifor a plecat cu o alta, cu ochii verzi. Vitoria stia insa ca nu e adevarat deoarece ea era "apa cea buna" pentru Nechifor.

Prezenta preotului si a vrajitoarei simbolizeaza impletirea credintei religioase cu paganul.Vitoria decide sa plece la drum in cautarea lui Nechifor, dar inainte de a porni ea se purifica spiritual, sufleteste, Calatoria ce reprezinta un drum initiatic, in ceea ce-l priveste pe Gheorghita, fiul Vitoriei, care de la adolescentul imatur ajunge la un om matur, este in acelasi timp si un drum labirintic, evidentiand astfel mitul labirintului. De aici si afirmatia ca romanul are mai multe planuri narative, insa cel principal urmareste drumul. Revenind la Gheorghita, trebuie precizat ca el reprezenta bratul iar Vitoria, mintea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.