Baltagul - caracterizarea Vitoriei Lipan

Trimis la data: 2004-10-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 10
Autor: Marius
Dimensiune: 15kb
Voturi: 646
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracterizarea unui personaj principal de roman
Exponenta a acestei lumi este Vitoria Lipan, romanul fiind o miscare sufleteasca a eroinei care , impresioneaza prin forta morala tenacitate si darzenie, prin simtul datoriei in numele adevarului si al dreptatii.
Reprezentanta a comunitatii rurale a lumii oierilor, Vitoria prezinta trasaturile morale specifice lumii sale, dar si trasaturi ce o individualizeaza puternic.”Locuitorii acestia de sub brad sunt niste fapturi de mirare. Iuti si nestatornici ca apele, rabdatori in suferinte, placandu-le dragostea si datinile inca de la inceputul lumii,…ferindu-se de alte neamuri”, asa aprecieaza autorul colectivitatea din care se desprind individualizandu-se personajele romanului.

In centrul operei se afla Vitoria Lipan , personaj principal, personaj mitic si personaj-simbol pentru taranul roman; prezenta in ambele planuri ale actiunii, ea face legatura dintre acestea, antrenate in conflictul de baza , dar si in cele secundare.Ea este sotia lui Nechifor Lipan , oier din Magura Tarcaului, mama a doi copii :Minodora si Gheorghita , ramasa singura pentru ca sotul ei plecase sa cumpere oi.

Surprinzandu-si eroina in expozitiunea romanului, Sadoveanu creioneaza un sumar portret fizic, insistand asupra acelor detalii care sugereaza frumusetea fizica a femeii si trasaturile morale; apeleaza la descrierea portret, accentual cazand pe epitete”ochii ei capri , in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului”, “acei ochi aprigi si inca tineri ce cautau zari necunoscute”. Impresioneaza prin frumusetea si farmecul fizic, in ciuda celor 40 de ani pe care ii avea .

Accentul cade pe modalitati de caracterizare indirecte din care se dezvaluie trasaturile morale ale eroinei , trasaturi evidentiate prin fapte , gesturi, atitudini , comportamente , trairi sufletesti , modul de a vorbi , relatiile cu personajele si cu natura.Pentru creionarea profilului moral , Sadoveanu apeleaza si la caracterizarea directa , facand aprecieri privind trasaturile morale ale acesteia.

Reprezentand lumea oierilor, Vitoria se dovedeste o priceputa si harnica gospodina care stie sa-si organizeze bine gospodaria conform sarcinilor traditionale ale femeilor din aceasta societate de tip arhaic , societate care se conduce dupa legile nescrise ale traditiei.( uneori Vitoria avea cutezanta de-a pleca calare pentru a face schimb de produse cu cei din zona campiei).Harnica , meticuloasa, priceputa, ea conduce o gospodarie mare cu multe acarituri.

Ca sotie , Vitoria se impune prin credinta si dragoste statornica pe care i-o poarta lui Lipan. Recunostea autoritatea sotului in familie , in virtutea codului moral arhaic, desi uneori se arata aspra , intransigenta. In calitate de mama , Vitoria este caracterizata prin dragostea pentru cei doi copii si preferand insa pe Gheorghita in care ea vede intrupata dragostea ei pentru Lipan.Cu Minodora se arata mai aspra educandu-o in spiritua traditiei si intervenea sever ori de cate ori aceasta incalca datina.

Surprinsa intr-un moment de neliniste generata de intarzierea sotului plecat din toamna , Vitoria se dovedeste capabila sa aprecieze concret timpul scurs , raportandu-l la legile transhumantei; isi iubea sotul cu o dragoste statornica , considerandu-se datoare de-al respecta , de-al asculta , recunoscandu-i calitatea de stapan. Atitudinea fata de Lipan (dragostea, spiritul datoriei) sta la baza actiunilor personajului: preia o parte din responsabilitatile sotului plecat , vegheaza cu strictete si severitate la bunul mers al gospodariei.

Solutiile problemelor sale le cauta in conformitate cu normele traditionale ale mediului sau respectand datinile , traditia , obiceiurile ; Vitoria apeleaza la preot unde cauta un sfat , dat si la vrajitoare , baba Maranda de la care asteapta o explicatie a intarzierii lui Lipan. Cunoscatoare a firii umane , stiindu-l pe Lipan si obiceiurile sale , slabiciunile sale , Vitoria isi da seama ca acestuia I s-a intamplat ceva . Cu inteligenta , pe baza unor rationamente logice , intuieste adevarul.

Apartinand unei colectivitati arhaice , Vitoria actioneaza in functie de semne si vise interpretand tot ce este in jurul ei. Atenta la comportamentul animalelor , la vise. la schimbarile din natura , ea interpreteaza dandu-le semnificatii mistice , tainice.

Framantarile sufletesti ale eroinei devin mijloc de caracterizare indirecta si pun in evidenta complexitatea sufleteasca a personajului. Scriitorul urmareste evolutia starii sufletesti ; framantarile dominate de intrebari fara raspuns , de incertitudine.Vitoria cunoaste doar un timp al sau , un timp mitic , masurat cu framantarile sufletesti inchizandu-se din ce in ce mai mult.

In plan exterior , framantarile sufletesti se materializeaza in gesture, comportamente , devine mai aspra , mai intrasigenta , mai tacuta , imbraca vesmantul cernit al vaduvelor.

Avand certitudinea ca este Lipan este mort , Vitoria actioneaza cu luciditate in virtutea datoriei pe care o are fata de sot.Pregatirile de plecare in cautarea lui Lipan contureaza profilul moral al unei femei deosebit de puternice, de o forta morala impresionanta . Cu simtul gospodaresc , cu meticulozitate, cu pricepere si tenacitate , ea organizeaza plecarea , isi lasa gospodaria in ordine.. Cu pricepere de adevarat negustor face rost de banii necesari drumului . Prevazatoare , pastreaza o parte de bani, pe Minodora o duce la manastire , iar lui Gheorghita ii face baltag pentru a se apara de pericolele drumului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.