Baltagul - comentariul romanul

Trimis la data: 2006-05-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 1977
Autor: Claudiu Rancea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 154
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice,numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii. Mihail Sadoveanu, unul dintre marii prozatori din sec XX, a creat o opera literara impresionanta.Romanul “Baltagul” este una din capodoperele sa doveniene.
Tema acestei opere este cautarea si gasirea ucifasilor pt restabilirea normelor morale.Tema secundara este descrierea monografica a satului arhaic de munte, dar si lumea orasului de la sf sec XIX si inceputul sec XX.

Titlul romanului este sugestiv.Baltagul este arma cu care se apara oierii.In roman cu ea s-a infaptuit dreptatea si s-a restabilit dreptatea, fiind si simbolul initierii lui Gheorghita.
Intalnim si in acest roman mai multe motive: cel al labirintului, al visului, al initierii fiului, al asteptarii, al razbunarii, al lui Isis si Osiris sic el mioritic.

Fiind o opera epica, autorul isi exprima indirect sentimentele, prin intermediul actiunii si al personajelor iar intamplarile relatate sunt plasate in timp si spatiu.Relatarea intamplarilor se face obiectiv, din perspective unui narator omniscient, la persoana aIIIa. Actiunea este complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative: unul trecut, retrospectiv, si altele prezente, in derularea lor.
Compozitional, romanul este structurat in trei parti si 16 capitole.

Intamplarile relatate se constituie in momente ale subiectului literar.Prima parte cuprinde capitolele I-VI si prezinta expozitiunea si intriga. Expozitiunea prezinta o legenda populara despre nasterea neamurilor.

Nechifor Lipan este plecat la Dorna sa cumpere oi iar sotia sa Vitoria il asteapta acasa ingrijorata.Din semen si vise prevestitoare, Vitoria afla ca I s-a intamplat ceva rau barbatului ei.Hotararea de a pleca impreuna cu fiul lor, Gheorghita, constituie intriga.A doua parte suprinde capitolele VII-XIII si infatiseaza desfasurarea actiunii si punctual culminant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.