Baltagul - momentele subiectului

Trimis la data: 2013-08-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Istoria:'Fratii Jderi','Zodia Cancerului sau vremea Ducai Voda','Creanga de aur','Nicoara Potcoava','Neamul Soimarestilor'.
2. Natura:'Dumbrava minunata','Imparatia apelor','Tara de dincolo de negura'. 3. Conditia umana:'Haia Sanis','Locul unde nu s-a intamplat nimic','Apa mortilor'. 4. Viata satului romanesc:'Hanul Ancutei','Bordeieni','Dureri inabusite','Baltagul'.
Romanul 'Baltagul' este unul dintre capodoperele sadoveniene datorita conciziei dinamismului actiunii si armoniei compozitionale fiind scris in numai 17 zile si aparand in anul 1930. Autorul pleaca de la balada populara 'Miorita' din care alege ca motto versurile 'Stapane,stapane Mai cheama si-un cane' si dezvolta nucleul epic pe parcursul a 16 capitole.

Tema centrala a romanului este cautarea si cunoasterea adevarului.Actiunea se petrece spre sf. sec. al 19 lea si inceputul sec. 20,infatisand lumea patriarhala a satului moldovenesc de munte;acestei teme i se subordoneaza motive ca: legatura omului cu natura, transhumanta, femeia justitiara, cainele credincios.
Titlul este simbolic;baltagul semnifica atat unealta cu care Nechifor Lipan este omorat ci si instrumentul cu care se face dreptate-fiind unealta crimei si a pedepsei.

Firul epic al romanului este simplu:N.Lipan oier instarit din Magura Tarcaului pleaca la Dorna sa cumpere oi pe care sa le aduca apoi la iernat.Ingrijorata ca sotul ei nu se mai intorce,Vitoria pleaca pe urmele lui pt. a afla ce s-a intamplat si reuseste sa-i descopere pe ucigasii acestuia si sa-i pedepseasca. Partea I cuprinde cap 1-6 ce corespund expozitiunii si intrigii romanului.Aflam ca stand singura pe prispa si torcand Vitoria isi aminteste de povestea auzita de sotul ei de la un baci batran si spusa la cumetrii si nunti despre viata si psihologia oamenilor de la munte.

Femeia se gandea la sotul ei care plecase sa cumpere oi si nu se mai intorsese;ea isi aminteste de anii traiti impreuna,precum si de realizarile lor:2 copii-Minodora care ramasese cu ea acasa si Gheorghita care acum se afla la Cristesti cu oile la iernat de unde o informeaza ca N.Lipan nu ajunsese nici acolo.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.