Baltagul - opera epica

Trimis la data: 2009-06-20
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 1953
Autor: Alexandra Paleru
Dimensiune: 5kb
Voturi: 79
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu este unul dintre marii clasici ai literaturii romane. Cunoscutul prozator este autorul romanului ,,Baltagul”, aparut in 1930. Aceasta este o opera in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa si complicata, ce apartine genului epic, in care autorul isi exprima ideile, gandurile si sentimentele in mod indirect, prin intermediul naratorului, al personajelor si al actiunii
Modul de expunere predominant este naratiunea, care se imbina cu descrierea, dialogul, dar si monologul, motiv pentru care, actiunea se poate relata pe momentele subiectului litear. Creatia este structurata pe 16 capitole.

In expozitiune este prezentata Victoria Lipan, care sta si se gandeste la sotul ei, Nechifor Lipan. Din intriga aflam ca munteanul a plecat pentru a cumpara niste oi si nu s-a mai intors, iar nevasta sa este ingrijorata deoarece il crede mort.

Desfasurarea actiunii o prezinta pe romanca in cautarea sotului sau, insotita de fiul lor, Gheorghita. Acestia parcurg acelasi drum pe care a mers si Nechifor Lipan si dau de urma trupului neinsufletit al munteanului, dar si de cei ce l-au ucis. In punctual culminant, Vitoria Lipan reuseste sa dovedeasca vinovatia criminalilor. Din deznodamant aflam ca munteanca este impacata cu idea mortii sotului sau si isi face planuri de viitor.

In aceasta opera, descrierea are rolul de a prezenta locul desfasurarii actiunii si personajele, iar dialogul dinamizeaza actiunea si reprezinta un mijloc indirect de a caracteriza personajele. Personajele din creatie sunt in numar foarte mare.

Ele se impart in personaje principale (Vitoria Lipan ca personaj exponential si Nechifor Lipan ca personaj absent), secundare (Gheorghita), episodice (Minodora Lipan, preotul Danila, baba Maranda, negustorul si hangiul David, ceilalti hangii si sotiile acestora, Calistrat Bogza, Ilie Cutui, functionarii de la prefectura din Piatra si cei din Dorna, dar si mos Pricop si sotia sa).

Tema romanului reprezinta cautarile intreprinse de Vitoria Lipan pentru a-si gasi sotul si pe criminalii ce l-au ucis.

Titlul format din substantivul comun ,,Baltagul”, reprezinta viata si moartea, deoarece cu unul dintre taisuri, ucigasii i-au luat viata lui Nechifor Lipan, iar cu celalalt cutit, Gheorghta a facut dreptate, ucigandu-l pe Calistrat Bogza.

In concluzie, datorita faptului ca autorul isi exprima in mod indirect gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul personajelor, al actiunii si al descrierii, aceasta opera apartine genului epic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.