Baltagul - planul de idei

Trimis la data: 2014-02-25
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: mariamra123
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incadrare:aparut in 1930 si inspirat din balada pastoral "Miorita";
Tema:viata pastorilor din muntii Moldovei si datinile legate de marile ei evenimente;
Titlul:un substantive comun,articulate,denumind obiectul cu care a fost ucis Nechifor Lipan;
Structura:-alcatuit din 16 capitole
-actiunea cuprinde 2 planuri
Tema romanului o constituie viata pastorului din muntii Moldovei,obiceiurile si traditiile,toate fiind interrogate in ciclul cosmic.Titlul denumeste un topor cu coada lunga si este un substantive comun ,articulate enclitic.Termenul ar putea sa aiba mai multe semnificatii:a)Baltagul este unealta folosita de Calistrat Bogza pentru a-l ucide pe Nechifor.b)Un alt baltag,cel al lui Gheorghita are menire
c)La nivelul comunitatii,Baltagul este incrustat in existent oamenilor la munte,carorable-a fost sortit "sa-si castige(existenta)painea cea de toate zilele"cu toporul ori cu cota.

In esenta,titlul romanului rezuma viata,moartea si compatinirea generatiilor.Publicat in 1830 ,dup ace fusese scris in numai cateva zile(14),Baltagul este alcatuit din 16 capitole.
Motto-ul romanului i-a determinat pe foarte multi comentatori sa-l considere drept o continuare a baladei pastorale "Miorita".
Nucleul epic al romanului "Baltagul" il constituie inceputul capitolului al 10-lea,episode in care autorul face un excellent portret de grup al oamenilor de la munte,infatisand o comunitate umana si o familie apartinand acestei comunitati.

Romanul este specia genului epic in proza de mare intindere cu o problematica complexa,o actiune caracterizata reprezentand destine umane impresionate.Toate aceste caracteristici se regasesc si in opera literara "Baltagul".Fiind o creatie epica,scriitorul isi esxprima in mod indirect sentimentele de admiratie dar si de tolerant fata de lumea evocate prin intermediul naratorului,al actiunii si al personajelor.Din punct de vedere compositional romanul este structurat in 16 capitole care alcatuiesc 3 parti:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.