Baltagul - referat

Trimis la data: 2014-11-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: xextrex
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu este cunoscut in literatura romana prin numarul mare de volume pe care le-a scris, prin diversitatea temelor abordate, prin arta sa nartiva.
Baltagul este unul dintre romanele importante in care autorul surprinde aspecte ale vietii oamenilor de la munte.
Romanul este una din capodoperele Sadoniene si are ca tema centrala cautarea si cunoasterea adevarului.
Titlul romanului este simbolic; el denumeste atat arma cu care a fost ucis Nichifor Lipan cat si arma razbunarii.
Baltagul este un roman deoarece este o opera epica de mare intindere preponderent narativa. Pentru ca modul de expunere predominant este naratiunea, actiunea cunoaste toate momentele subiectului unei opere literare.In expozitiune este prezentat cadrul natural in care se desfasoara actiunea si timpul, precum si unele personaje.
Romanul deputeaza cu imaginea eroinei principale Victoria Lipan, care sta pe prispa si toarce amenintandu-si o poveste pe care sotul ei o spunea la nunti si cumatrii.

Nechifor Lipan, sotul Victoriei, plecase in toamna aceea ca sa faca negot cu oi si nu se mai intorsese.Intriga: vazand ca sotul ei nu s-a intors, Victoria hotaraste sa porneasca in cautarea lui.
Desfasurarea actiunii: Victoria porneste impreuna cu Gheorghita pe traseul pe care banuia ca la ales si Nichifor. Dupa popasul de la Bicaz se opreste la Calugarasi si afla ca Lipan a plecat in timpul noptii. Vremea se schimba si se adaposti la Farcasa la firarul satului ca sa le potcoveasca caii. Acesta le spune ca a potcovit si calul lui Lipan. Ajunsi la Borca nimeresc la un Botez iar la cruci dete peste o nunta. Ea isi continuase drumul catre Vatra Dornei.

Acolo afla ca Lipan cumparase trei sute de oi si ca o suta le-a dat inapoi unor gospodari. Urmand traseul celor trei ajunge la Borca apoi l aSobasa si afla de la crasmari ca aici au ajuns doi ciobani Calistrat Bosa si Ilie Hutui; imbogatiti pe neasteptate. La Sabasa il gaseste pe Lupul, cainele de incredere a lui Lipan. Victoria intelege ca intre Borca si Sabasca se afla cheia adevarului. Ea cutreiera locurile sperand sa deie de Lipan, dar pana la urma ii gaseste oasele intr-o prapastie. Femeia observa capatana sparta de baltag, ea trece la actiune facand planuri pentru inmormantare. Ajutata de crasmar pregateste totul pentru pomenire, invitand multa lume.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.