Baltagul - rezumat

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: papagal
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vitoria Lipan, nevasta unui oier din Magura Tarcaului, isi asteapta sotul plecat la Dorna sa cumpere oi. Intr-o seara de toamna, torcand pe prispa casei, ea is 18318g69s i aminteste de Nechifor cu drag, caci era om plin de viata, gospodar si oier priceput, vesel si sociabil, iubind petrecerile si nuntile, unde spunea mereu o poveste despre oamenii de la munte, pe care Dumnezeu i-a inzestrat cu inima usoara, sa poata rezista unei vieti aspre.Ingrijorarea Vitoriei creste cu fiecare zi, intrucat ea cunoaste drumul parcurs de sotul ei an de an, si ca ar fi trebuit sa se intoarca de mult.Ramasa singura cu fiica sa, Minodora, cauta sfat la preorul Danila, ba chiar la baba Maranda, vrajitoarea satului, fara sa gaseasca raspunsul si alinarea de care avea nevoie.
Unele vise si presimtiri negre ii sadesc in suflet ideea ca el ar fi disparut, mort pe undeva, fara sa-l stie nimeni.Hotarand sa plece in cautarea lui dupa sarbatorile de iarna, isi cheama fiul, pe Gheorghita, plecat la apa Jijiei, cu oile la pasunat, in speranta ca el ii va fi sprijin in aflarea adevarului.Instiinteaza autoritatile de la Piatra-Neamt de disparitia lui Lipan si o duce pe fiica sa, Minodora, la manastire, pentru a fi in siguranta.Neavand incredere ca oamenii legii o pot ajuta, Vitoria pleaca, impreuna cu Gheorghita, pe urmele celui disparut. Inainte de a pleca, ea se supune unui ritual de purificare, postind douasprezece vineri.

Infruntand viscolul iernii, ea alege drumul pe care presupune ca l-ar fi urmat sotul ei: Bicaz, Calugareni, Farcasa, Vatra Dornei, Borca si Sabasa, sta de vorba cu oamenii si afla ca Lipan trecuse pe acolo.La Borca a intalnit un botez, la Cruci o nunta. Ea stie sa-si ascunda nelinistea si sa participe la aceste evenimente, pentru a nu supara gazdele.Ajunsi in tara Dornelor, Vitoria iscodeste oamenii, chibzuieste, pune cap la cap informatiile culese si deduce ca Lipan a fost insotit de alti doi oieri, carora le vanduse o parte din turma cumparata de el.

In localitatea Sabasa, Lipan nu mai ajunsese.Fac de mai multe ori drumul dintre Suha si Sabasa si, in final, Lupu, cainele lui Lipan, ii aduce la locul unde Nechifor fusese ucis. Vitoria descopera osemintele sotului ei intr-o prapastie.Respectand traditia, munteanca organizeaza priveghiul si, ajutata de domnul Toma, carciumarul, si de sotia acestuia, il inmormanteaza pe Lipan.La praznicul de pomenire invita autoritatile din partea locului, dar si pe Bogza si Cutui, presupusii asasini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.