Baltagul - tema si viziunea

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Expresie romanesca a Mioritei, a carei influenta este recunoscuta de Sadoveanu insusi, prin alegerea ca motto a unui fragment din balada (,,Stapane, stapane,/Mai cheama si-un cane..."), romanul Baltagul duce la desavarsire formula realismului liric.
Reprezentativ pentru romanul de tip traditional, Baltagul respecta tiparele scrisului conventional, abordand teme consacrate, ce definesc sufletul national si uzeaza formule artistice canonice. Discursul epic este linear, axat mai ales pe tema calatoriei explorative, care are ca scop cautarea, cunoasterea, initierea, confruntarea, adevarul, justitia. Daca avem in vedere motivul adevarului, romanul isi dezvaluie o alcatuire in trepte. Motivul cautarii si al cunoasterii se dezvolta intr-o structura labirintica.
Monografie a satului traditional de la inceputul secolului al XX-lea, romanul surprinde evenimente rituale din viata pastorilor din zona Dornelor. Vitoria Lipan, personajul principal al romanului, care intrupeaza in gradul cel mai inalt aceste valori ale traditiei, sotia indurerata ce-si cauta cu devotament sotul disparut, nu numai ca nu ignora evenimentele rituale din viata satelor prin care trece (cumatria din Borca si nunta din Cruci), ci participa ea insasi la ele, comportandu-se potrivit cerintelor impuse de traditie.

O prima scena reprezentativa pentru ilustrarea ritualului de ,,cumatrie", dar si a respectului pentru traditie, o reprezinta popasul facut de Vitoria si fiul ei, Gheorghita, la Borca. Le-au iesit in cale oameni, le-au apucat caii de capestre, abatandu-i din drumul lor catre o ograda. Vitoria descaleca, ofera daruri lehuzei si nou-nascutului, inchina un pahar pentru nasi si saruta mans preotului.
Ritualul implinit la nunta este evidentiat in scena opririi la Cruci. Nuntasii, imbracati de sarbatoare, fugeau cu saniile pe apa inghetata a Bistritei.

Barbatii trageau cu pistoalele asupra brazilor, ca sa alunge iarna. Vorniceii le-au iesit drumetilor inainte si le-au intins plosca. Vitoria, aratand ,,vesela fata", face ,,frumoasa urare miresei". Oamenii se mandresc ca inca mai tin calendarul cel vechi, caci vor sa fie ,,mai tineri cu treisprezece nopti".3. Patru elemente ale textului narativ: constructia subiectului - conflict; relatii temporale si spatiale; perspectiva narativa; modalitati de caracterizare.

Actiunea este dispusa intr-un plan real, social (Moldova, primele decenii ale sec. al XX-lea, satul Magura Tarcaului) si unul mitic, conturand doua lumi la hotarul dintre secole: una arhaica, a pastorilor, care lupta pentru a-si apara obiceiurile si traditiile, si alta moderna, lumea orasului. Timpul narativ se intinde intre doua sarbatori crestine, de la Sfantul Dumitru pana la Sfantul Gheorghe (octombrie-aprilie).Asociind scene si episoade narative, Baltagul prezinta o actiune complexa si complicata, gradata pe momentele subiectului, desfasurata de-a lungul a saisprezece capitole, structurate in trei secvente epice distincte.

Prima parte a discursului narativ (cap. I - VI) cuprinde expozitiunea si intriga. Incipitul romanului se constituie intr-o legenda ce reflecta destinul lui Nechifor Lipan, eroul absent al istoriei evocate. Domnul-Dumnezeu, dupa ce a alcatuit lumea, a pus randuiala si semn fiecarui neam. Prin disparitia lui Nechifor Lipan, randuiala a fost distrusa, deci conflictul, daca intr-un plan este social, in plan mitic este existential. Tragedia este anuntata de schimbarea naturii: vremea se tulbura, iarna vine mai repede ca altadata. Semnele vin din lumea reala (cocosul da semn de plecare), dar si din zari necunoscute (visul eroinei, menit sa confirme ideea mortii sotului).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.