Baltagul de Mihail Sadoveanu - viata oamenilor de la munte

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai secolului XX - lea, opera sa cuprinzand povestiri, nuvele si romane.In romanul "Baltagul", oamenii de la munte sunt prezentati printr-o scurta legenda, cand pamantul a fost impartit, muntenii neprimind nimic decat inima usoara si puterea de a se bucura. Aceste informatii sunt regasite in capitolul I al textului, in capitolul X afland informatii despre satele de atunci.
Muntenii erau niste "fapturi de mirare", "rabdatori in suferinti", "fara griji in bucurii", "placandu-le dragostea si betia si datinile lor de la inceputul lumii". Locuitorii satelor aveau obiceiul de a cinstii pe drumetii care treceau pe la casele lor si nu numai atat, aveau datini referitoare la botez si nunta: Vitoria trebuia sa-i puna nou nascutului, pe frunte, o hartie de 20 de lei si sub perna un costei.

Nuntile nu erau obisnuite, nuntasii avand obiceiul de a fugii cu saniile "pe gheata Bistritei", "mireasa si drustele cu capetele inflorite", "nevestele numai in catrinti si bonditi. Barbatii impuscau cu pistoalele pentru a alunga iarna, sau poate spiritele rele din jurul celor doi casatoriti: "ori beau in cinstea feciorului de imparat si a slavitei doamne mirese, ori ii omoara acolo pe loc".

In a doua parte a capitolului este prezentat satul Dorna, fiind numai paraie, numai munti si brazi, numai asezari de sate. Acolo se intalneau "neamuri de oameni frumosi si curati", care ii placeau Vitoriei. Drumurile se dezghetau, cei doi drumeti, munteanca si Gheorghita, calatorind pe cai spre Vatra Dornei unde aveau loc, de obicei, iarmaroace si vanzari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.