Baltagul (comentariu)

Trimis la data: 2004-11-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 20
Autor: Selena
Dimensiune: 11kb
Voturi: 895
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin capodopera Baltagul (1930), Sadoveanu realizează o noua interpretare a mitului mioritic, versul-moto indicând sursa de inspiraţie: „Stăpâne, stăpâne, / Mai cheamă s-un cane”.Subiectul este simplu, păstrând elementele baladei: un cioban este omorât de doi tovarasi ai săi pentru a-i lua oile, dar femeia acestuia, apriga si inteligenta nu are linişte pana nu afla faptasii si nu-i pedepseşte după legea nescrisa. Intriga, după modelul romanului poliţist, pune in lumina vocaţia justiţiara a eroinei, descoperirea asasinilor si demascarea acestora.
Titlul romanului este simbolic. In sensul basmului arhaic, Baltagul este unealta magica si simbolica insusita de raufacatori si recucerita de erou, unealta care ramane pura, napatata de sânge.

Compoziţia e determinata de semnificaţia cartii: infatisarea unei societati de tip arhaic si unui individ reprezentativ al ei, o lume esentializata, lumea oamenilor de la munte, si pe Vitoria Lipan, exponentul acestei lumi. Aşa cum apreciază criticul George Gana, „toata arta scriitorului, in ce priveşte compoziţia, sta in firescul întrepătrunderii continue a acestor doi termeni” (lumea satului arhaic pe care este proiectata eroina).

Romanul începe cu prezentarea sintetica a vieţii pastorilor (vechimea, felul de viata, psihologia), fixata intr-o cosmologie populara: „Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduiala si semn fiecărui neam. Pe ţigan l-a invata sa cânte cu cetera si neamţului i-s dat şurubul. Dintre jidovi, a chemat pe Moise si i-a poruncit: Tu sa scrii o lege; si, când o veni vremea, sa pui pe farisei sa răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; si după aceea sa induraţi mult năcaz si prigonire; iar pentru aceasta eu am sa las sa curgă spre voi banii ca apele.

A chemat pe ungur cu degetul si i-a ales, din cate avea pe lângă sine jucării: Iaca, dumitale iţi dau botfori si pinteni si rasina sa-ti faci sfârcuri la mustati; sa fii fudul si sa-ti placa petrecerile cu soţii.
S-a infatisat si turcul: Tu sa fii prost, dar sa ai putere asupra altora, cu sabia. Sârbului i-a pus in mana sapa. Pe rus l-a învrednicit sa fie cel mai beţiv dintre toţi si sa se dovedească bun cerşetor si cantaret la iarmaroace”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.