Baltagul de Mihail Sadoveanu - Rezumat pe momentele subiectului

Trimis la data: 2013-04-22
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.60 / 10
Downloads: 1
Autor: karla
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu se numara printer distinsele figure ale ierarhiei scriitorilor de origine romana. Cariera sa a imus o evolutie considerabila si semnificativa in cuprinsul literaturii romane, scriitorul exceland nu numai prin numarul mare de creatii, ci si prin complexitatea si diversitatea tematicilor abordate. Una dintre acestea se refera la viata satului cu miturile si credintele vechi, iar punctual apogeal al creatiei sale, care a inglobat si incununat trasaturile monografiei satului de munteni si credintele, obiceiurile, dar si raporturile sociale stravechi este tromanul "Baltagul".
Titlul, foarte expresiv si sugestiv evoca denumirea unui topor cu doua taisuri, termen ce stabileste stransa corelatie cu sensul de labirint. Astfel, mesajul sugerat de opera este mai accentuat in partea de incheiere; structura sa complexa si conotativa aducand omagiu echilibrului dintre perindarile efective, astfel ca tarele balantei sa se uniformizeze, mentinandu-se pe o linie paralela cu baza ierarhiei, iar raportul actiune-reactiune sa fie un factor de proportionalitate...

Intriga este sugerata de prezenta framantarilor interioare ale Vitoriei Lipan in vederea lipsei sotului sau, neinistea acesteia fiind un factor al esentei psihologice ce evolueaza gradat, pana ce atinge parametrii de maxima tensiune, ce o impulsioneaza sa ia intransigenta decisive de-a pleca cu scopul infaptuirii actului de dreptate. Ideea sa este un rezultat cumulate de pe urma premonitiilor si viselor negre ce o dezumanizeaza, transformand-o astfel in puternica femeie taranca, erou al propriei drame, devenind astfel protagonist principal in desfasurarea actiunii.

Fiind o fidela conservatoire a credintelor si legilor nescrisee populare romanesti, Victoria ia in consideratie toatre aceste semen rau-prevestitoare, lasandu-se condusa de propria intuitie si urmand ratiunea inimii mai presus de ratiuniea propriu-zisa in sensul elucidarii necuratului interpus.

In prima desfasurare a actiunii, Vitoria cere sfatul lui Danila, preotul din Magura Tarcaului, iar mai apoi apeleaza la Baba Smaranda, vrajitoarea satului. Desi primeste ipotetice variante plauzibile, ce-ar putea desavarsi cauza lipsei ciobanului, penetranta ciclicitatii motivului transhumantei, Vitoria se arata cucernica veridicitatii propriilor convingeri si hotaraste sa renege posibile alte explicatii.

O buna organizatoare, o buna gospodina, o mama prevazatoare si o femeie hotarata si impulsive, Vitoria Lipan sistematizeaza intreaga gospodarie dupa randuiala fiecarui lucru, ducand-o pe Minodora la Manastire si lasandu-I averea ramasa, vanzand agoniseala pentru a-si plati calatoria si incheiand prin a lasa gospodaria in grija argatului. In cele din urma ii cumpara baiatului sau, Gheorghita, un baltag pe care i-l sfinteste.

Hotarata sa razbune potentiala moarte a sotului sau, Vitoria porneste impreuna cu fiul sau pe urmele lui Nechifor, poposind mai intai pe la Manastirea Sfanta Ana pentru a se inchina si a se ruga pentru implinirea idealului.Cere de asemenea ajutorul autoritatilor din Piatra Neamt, constienta de faptul ca speranta divina devansa potentiale implicari oficiale. Hotararea spontana de-a-si declara nevoia interpunerii organelor autoritatii in gasirea trupului prezumtiv inert al sotului sau a fost influentata in preponderenta de factori externi care promovau siguranta si certitudinea eficientei autoritatilor.

Strabate astfel alaturi de fiul sau potecile dosite ale muntilor, reusind printr-o succesiune de intrebari iscusite sa dea de primele urme ce atestau trecerea lui nechifor si veridicitatea drumului urmat. Pe drum, asistara la 2 evenimente importante: un botez si o nunta, ambele conferind in maniere dissimulate un inceput, Vitoria considerandu-le rau-prevestitoare din punctual de vedere al perindarii neobisnuite a acestora. In pofida neincrederii initiale in iscusinta oamenilor legii, munteanca dobandeste gradat increderea subprefectului, in urma participarii la judecata a doi talhari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.