Baltagul este un basm?

Trimis la data: 2009-11-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 258
Autor: Referate_nebune
Dimensiune: 7kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Baltagul este un basm?
Romanul „Baltagul” incepe cu o cosmogonie populara ce pune in relatie destinul individual al lui Nechifor Lipan: „Domnul Dumnezeu dupa ce a alcatuit lumea, a pus randuiala si semn fiecarui neam” In cadrul textului, „randuiala” si „semn” sunt unitati lexicale cu cea mai mare frecventa ,fiind cuvinte cheie. Prin disparitia lui Nechifor Lipan „randuiala” adica ordinea cosmica, a fost distrusa, deci conflictul pe plan mitic este ontologic,existential.
Referat despre Baltagul este un basm?
Energia Vitoriei, este canalizata in numele dreptatii. Mandatul ei este etic. Ucigasul trebuie eliminat pentru ca a produs dezordinea cosmica, „randuiala” lui Dumnezeu. Prin ceremonialul funebru, femeia isi indeplineste datoria, face tot ce datina ii cere fata de cel mort.
„Avea de cautat , de gasit si de randuit”. Echilibrul existential trebuie restabilit, cel disparut trebuie repus in drepturile sale prin incadrarea in ordinea cosmica. Ii fac toate slujbele randuite ca sa i se linisteasca sufletul”. Prin inmaormantare,Nechifor se reantoarce la locul ce i se cuvine in acest univers arhaic.

O batrana ii intinde sulurile de panza pentru datina podurilor-puntea intre cele 2 lumi. Puntile muntelui Stanisoara reprezinta simboluri ale „podului” dintre viata si eternitate , vegheate de Crucea Talienilor- axa a lumii si poarta spre univers. Viata lui Nechifor se frange sub Crucea Talienilor , de aici , calatoria pamanteana se transforma intr-o „mare calatorie” cosmica. El „s-a inaltat in soare” ,devine Omul universal si personaj-suma al lumii. Rupt din univers prin nastere, omul se reintegreaza in acesta prin moarte, cunoscand o alta forma de existenta.

In scena in care Vitoria il gaseste in rapa, il striga pe numele sau adevarat,Gheorghita. Nechifor simbolizeaza sacrul camuflat in profan ; ceea ce moare este ipostaza lui profrana. Cu multa prezenta de spirit ,Vitoria si-a indeplinit randuielile sacre, aprinzand faclia langa oasele risipite. Lumina ii va calauzi sufletul sotului in „marea calatorie” gasindu-si linistea. Prapastia era infernul ,iar prin ritualul sacru a fost salvat. Lungul drum al Vitoriei in cautarea osemintelor lui Nechifor fiind o replica pamanteana la „marea calatorie” in care a plecat „ dalbul de pribeag”. Pentru ca sufletul lui sa-si gaseasca odihna, femeia si feciorul strabat labirintul spre a implinii datina, sa-l aduca „intre crestini”.

Prin pedepsirea ugigasului; a fost restabilita ordinea cosmica. Baltagul a devenit „creanga de aur”” pentru a prelua ceea ce ucigasul luase de la Nechifor, folosind un alt baltag cu aceeasi functie. Lovindu-l pe Bogza in frunte ,cu baltagul,Gheorghita isi va recupera locul pe care tatal sau il avusese in lume. In termenii mitului, acest sfarsit incepe in noaptea in care feciorul mortului coboara in rapa, act care echivaleaza cu o descindere in Infern,pentru a se „naste” a doua oara, dupa ce primise,in sufletul lui, fiinta celui dus: „Sangele si carnea lui Nechifor Lipan se intorceau asupra lui,in pasi,in zboruri;in chemari”

Impreuna cu Vitoria , el va realiza un act de purificare a lumii pedepsindu-i pe cei care incalcasera legea nescrisa a vietii.
„Baltagul ramane in ultima analiza, romanul unui suflet de munteanca, vaduva Vitoria Lipan,pentru care indatoririle mortuare pentru sotul ei sunt comandamente exprese, ce nu-i dau ragaz pana cand nu-si afla inmormantarea”,dandu-i odihna mormantului si drum luminat sufletului in „marea calatorie” cosmica. „Povestea Vitoriei Lipan in cautarea ramasitelor lui Nechifor risipite intr-o vagauna, este povestea lui Iris in cautarea trupului dezmembrat al lui Osiris”( Alexandru Paleologu).

Dante prezinta calatoria sufletului in trei stadii: Infernul,Purgatoriul si Paradisul. El a avut experiente mistice personale, vise profetice, poate si extaze desi cand le asterne in carte sunt scrise cu „constiinta treaza”. In „Misticii din Carpati” Vasile Andru prezinta scoaterea sufletului lui Traian din Iad prin rugamintile Sf.Grigorie Dialogul.. In Purgatoriu , sufletele beau din apa. Sete pentru a uita spatiul profan, altfel sufletul ar bantui, nu si-ar gasi linistea.

Charon
Charon ,luntrasul trece sufletele moartilor peste apa Styxului. El trebuie platit altfel iti creaza obstacole. De aceea mortului i se pune pe piept un ban de argint, iar la fiecare bifurcare se arunca bani pentru a plati drumul spre alta lume. Paradisul este ultimul stadiu al calatoriei,o alta forma de existenta unde sufletul isi gaseste linistea deplina,armonia;se reintegreaza marii familii cosmice, opera lui Dumnezeu in totalitatea sa. Subzista faptul ca romanii ii confera mortului o semnificatie in acord cu conceptia crestina a existentei care, se bazeaza pe credinta intr-o ordine cosmica stabilita de Dumnezeu si in increderea ca la sfarsitul vremurilor Binele va invinge Raul.

Moartea este un act de proportii cosmice care trebuie acceptat cu seninatate si chiar cu oarecare bucurie pentru ca ,datorita lui, individul se elibereaza de limitele sale. Cercetarile din domeniul medical incearca sa aduca o lumina asupra calatoriei sufletului.
Multi oameni care au intrat in moarte clinica vorbesc de un tunel la capatul caruia intalnesc lumina sau intunericul. Un mare profesor din America, un om cu o inteligenta distructiva, a intrat in moarte clinica.
Sufletul lui a intrat intr-un tunel unde a intalnit INTUNERICUL, dar pe care il refuza. El a marturisit ca a aparut o lumina,iar Iisus i-a amintit tot raul facut semenilor. I-a cerut sa revina in trup pentru a invinge Raul. Sotia profesorului se pregatise pentru ceremonialul funebru, dar minune.....Sotul ei si-a revenit, uimind medicii. A parasit catedra de la Universitate si a devenit preot.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.