Baltagul si Miorita

Trimis la data: 2003-04-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 24
Autor: Aurora mihai
Dimensiune: 12kb
Voturi: 868
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
„Sadovenianismul, fenomen spiritual complex, reprezintă în primul rând, o rarisimă capacitate asociativă, un aliaj de real şi fabulos, de candoare, de revoltă şi sublim, artistul ridicându-se ca mai înainte Eminescu, de la personal si mărginit la totalitate (…). Stilul sadovenian – sinteza de romantism, de echilibru clasic si fertile aluviuni folclorice – urmează hotărât particularităţi ale fondului naţional.
„Sadovenianismul, fenomen spiritual complex, reprezintă în primul rând, o rarisimă capacitate asociativă, un aliaj de real şi fabulos, de candoare, de revoltă şi sublim, artistul ridicându-se ca mai înainte Eminescu, de la personal si mărginit la totalitate (…). Stilul sadovenian – sinteza de romantism, de echilibru clasic si fertile aluviuni folclorice – urmează hotărât particularităţi ale fondului naţional. Între liniştea aproape siderală a păstorului din Mioriţa, intre liniştea-miraj la astralul Eminescu si liniştea-înţelepciune (adică acord cu destinul) la Sadoveanu – filiaţia e învederată. Sadoveanu, e, ca si Eminescu, un rezonator multiplu, în al cărui suflet vibrează milioane de sensibilităţi. După Eminescu, daca au creat valori incontestabile, pline de substanţă umană, nimeni n-a realizat o mai completa hartă a spiritualităţii poporului român în dominantele lui” (C.Ciopraga). Romanul Baltagul , scris în numai 17 zile, apărut în 1930, are ca surse de inspiraţie trei balade populare din care sunt preluate anumite teme şi motive mitice: „Salga” (dorinţa de împlinire a dreptăţii), „Dolca” (ideea de legătură a omului cu animalul devotat), „Mioriţa” (tema, motivul, conflictul, concepţia asupra morţii).

Nechifor Lipan pleacă la ernatic cu doi ciobeni cu care s-a cunoscut la Dorna .Grupul din romanul “Baltagul” constituit din cele trei personaje : Nechifor Lipan , Calistrat Bogza , Ilie Cutui) este asemanat cu celalant grup din Mioriţa :baciul unguren ,vrincean ,moldovean. Ideia este aceiasi ca si in baladă: “Iar cel ungurean Si cu cel vrîncean Mări ,se vorbiră, Ei se sfatuiră Pe l-apus de soare Ca să-l mi-l omoare Pe cel moldovan Că-i mai ortoman Ş-are oi mai multe, Mîndre şi cornute…” Distanţa de la balada populara la roman este mare, trecând prin talentul, imaginaţia, pătrunzătoarea observaţie sicuală şi psihologică a romancierului. Mihail Sadoveanu înlătură descrierea şi pune accentul pe acţiune şi pe psihologie. Sunt înlăturate elementele de baladă si întocmite cele de roman ,dispare mioara ciobanului moldovean ce avea menirea de a înştiinţa măicuţa personajului .

Mai puţină atenţie se exercită asupra descrierii împrejurărilor . Autorul a cătat ca să introducă în creaţia sa personaje noi ce nu se pomenesc în “Miorita”. Vedem un nou orizont larg al baladei ce necunoscînd romanul ne-a fost ascus si doar M.Sadoveanu prin talentul si măiestria sa ne la dezvăluit şi ne-a deschis ochii asupra acţiunilor ce au avut loc după decedarea ciobanaşului moldovean . Din spusele de mai sus noi putem să deducem că romanul “Baltagul” este o prelungire a faimoasei opere folclorice “Mioriţa”, unde eroul principal , ciobanaşul moldovean este înlocuit cu un alt personaj ,Nechifor Lipan . Plecînt la Dorna dupa oi el este ucis cu un baltag mişeleşte de doi baci: Calistrat Bogza si Ilie Cutui ce nu sunt alt cineva decît ciobanii:ungurean si vrîncean. Titlurile au semnificatie diferită: “Mioriţa” vine de la mioara ce i se atribuie insuşiri omeneşti doar cu scopul ca ea să inştiinţeze pe măicuţa personajului principal.

În “Baltagul” titlul este simbolic, deoarece în mitologia autentică Baltagul reprezintă instrumentul legii nescrise, legii morale, fiind arma magică şi simbolică destinată să îndeplinească dreptatea. În basmele populare ea este furată de zmei şi redobândită de personajul pozitiv. Principala particularitate a Baltagului este că, atunci când este folosit pentru înfăptuirea dreptăţii, acesta nu se pătează de sânge. Cuvântul „baltag” poate proveni si de la grecescul „labrys”, care înseamnă secure cu două tăişuri, dar şi labirint. Labirintul este ilustrat de drumul pe care îl străbate Vitoria pentru a-şi găsi soţul ucis. Vitoria porneşte în căutarea lui Nechifor din interior, din întuneric pentru a ajunge la lumină.Maicuţa ciobanaşului nu este alt cineva decit Vitoria Lipan ,soţia lui Nechifor Lipan .

Opera incepe cu aminirele dînsei de soţul ei după care urmeaza un vis unde Nechifor merge pe un cal cu spatele întors de la ea . În acest moment ea întelege ca ceva sa intimplat cu dragostea ei de douazeci şi ceva de ani si pleacă la vrajitoarea din sat .După care nemulţumită de spusele dînsei se retrage la casa domnului unde se sfatuieşte cu parintele Daniil şi pleacă în drum spre adevăr. Vitoria Lipan în tot ce face şi spune e dragoste şi inteligenţă nativă şi o vitalitate care este a naturii însăşi. Ea este exemplară prin tărie şi perseverenţă. Acest principiu a caracterului este ţinut de autor pe tot parcursul operei şi mai bine evidenţiat în primele trei capitole şi ultimul , unde sunt demascaţi răufăcătorii. În adâncul sufletului ea e convinsă de moartea soţului, dar dragostea, omenia, datoria nescrisă îi dictează că trebuie să-l caute şi să-i dea ultima cinstire cuvenită. Dragostea ei este profundă, păstrată de-a lungul anilor.

Vitoria ştie să întrebe, să scoată adevărul de la oameni, să lege faptele şi să reconstituie mental drumul soţului ei. Ştie să fie prietenoasă, la nevoie umilă, chiar să mintă şi să învrăjbească pe cele două femei, soţiile lui Bogza şi Cuţui. În discuţiile cu cei doi simulează naivitatea şi neştiinţa, când în realitate este convinsă de vinovăţia celor doi, cu alte cuvinte acest personaj posedă toate calităţile unui detectiv . Plecînd de acasă Vitoria ajunge cu fiul său Ghiorghiţa unde s-au oprit la un han, acolo munteanca îi spune prefectului că soţul ei plecase să cumpere nişte oi de la Dorna şi nu s-a mai întors , deci trecuseră 73 de zile Prefectul o asigură că o să facă cercetări , dar trebuie să facă o plîngere (jalbă) .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.