Banat si interculturalitate

Trimis la data: 2010-01-21
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Maiac Tiberiu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Interculturalitatea, interpretata ca intalnirea dintre culturi este adesea utilizata ca o categorie ce nu are nevoie de nici o baza conceptuala sau istorica. Sensul potrivit de coabitare acopera o arie mai larga decat sfera culturii, interactiunea comunitatilor nu este suficienta din punct de vedere teoretic si trimite la o realitate fizica, diversitatea culturala indica un proces inchis, in timp ce intalnirea culturilor trebuie sa tina cont de raspunsurile permanente la zilnicele fenomene politice, economice si sociale. Uneori, lucrari care prin titlul lor sunt dedicate interculturalitatii sunt in intregime preocupate de descrierea diversitatii entice, exemplificata prin date culturale si demografice in diverse situatii si se opresc in momentul in care ar trebui sa inceapa analiza si interpretarea.
In cele ce urmeaza vom aborda interculturalitatea legata de o regiune: Banatul. Dupa cateva consideratii referitoare la acest tinut istoric prezentam rezultatele unei cercetari si, in fine, vom desprinde cateva concluzii. Avand in vedere ca spatiul post-totalitar Banatul, locul de unde a pornit, din fata unei parohii si biserici reformate (maghiare) din Timisoara, revolta ce a dus la abolirea dictaturii, are un statut special, acest spatiu poate fi unul preferat pentru cercetarea relatiilor interetnice si a interculturalitatii.

In oferta politica a elitei de dupa 1989, se regaseste, sub forma unei forte morale ce ar trebui sa concure determinant la solutionarea problemelor sociale existente, la ora actuala, in Romania, toleranta etnica banateana respectiv spiritul Timisoarei. Toleranta etnica din Banat poate fi considerata, in conditiile aparitiei unor nationalisme cu implicatii politice in spatiul post-totalitar, un semnal social privind adevarata dorinta a cetateanului, in numele caruia s-au intreprins, nu o data, demersuri caracterizate prin intoleranta si refuzul alteritatii.

Data de nastere a Banatului se cunoaste: 1716. Banatul se defineste clar si teritorial: spatiul incadrat de raurile Mures-Tisa-Dunare, respectiv la est de lantul Carpatilor de la Mures pana acestia intersecteaza cursul Dunarii. Numele de Banat provine de la austrieci, in numele carora Eugen de Savoya a eliberat Timisoara de sub dominatia otomana. Dupa 1778 Banatul iese de sub tutela directa a curtii de la Viena, se traseaza judete dupa modelul administrativ ungar. Limba administratiei ramane exclusiv germana, pana la 1830, cand se produce prima incercare de introducere a limbii maghiare in administratie.

Dupa 1848 urmeaza o perioada zbuciumata, este de mentionat scurta perioada a Voivodinei Sarbesti, ce dureaza pana la aparitia Diplomei din Octombrie in 1860. Dupa instaurarea dualismului austro-ungar din 1867, Banatul tine administrativ de Budapesta. Prin Tratatul de la Trianon, Banatul este impartit intre trei tari: partea romana este cea mai mare, cca. 30 la suta din teritoriul istoric revine Iugoslaviei, o mica parte Ungariei. Cand se afirma existenta unei asa-numite identitati locale banatene, se face referire la cateva specificitati ale acestei zone: in primul rand la faptul ca sporul demografic - in special - al Banatului romanesc provine, in mare parte, din miscari de populatie [1].

La inceputul secolului 18, Banatul era una din cele mai depopulate zone [2] ale Europei Centrale, o regiune mult mai mica ca teritoriu, Crisana avea, la aceea data, o populatie mai mare. Crisana nici inainte, nici dupa colonizarile intreprinse de curtea de la Viena, nu avea populatie mai mare ca Banatul. Pentru demografi si istorici este o tema generoasa studiul cauzelor pentru care regiunea, mai intotdeauna, a fost un spatiu receptor, de atractie, pentru cei care nu s-au putut multumi cu situatia in care s-au aflat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.