Banca Angliei

Trimis la data: 2006-08-27 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Eugen Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Banca Angliei este banca centrala a Marii Britanii, infiintata prin decretul Parlamentului, in anul 1694, intr-un moment in care Guvernul avea nevoie de bani pentru a castiga razboiul cu Franta. Initial, dreptul de functionare a fost acordat bancii Angliei pentru o perioada de 10 ani, in decursul careia avea dreptul sa efectueze tranzactii cu aur, argint si sa emita bancnote in suma egala cu marimea capitalului. Managementul bancii era incredintat unui guvernator si unui numar de 24 de directori, alesi anual de catre actionari.

Dreptul de functionare a fost reinnoit de catre Parlament in anul 1709, moment in care i se asigura bancii pozitia dominanta in emisiunea de bancnote. In anul 1715, Banca detinea monopolul asupra emisiunii de bancnote in Londra si incepea sa capete aspectul de banca centrala, iar marile banci din sistem isi constituiau depozite la aceasta .
Banca Angliei a inregistrat o perioada de inovatii in decursul razboaielor purtate cu Franta, in timpul lui Napoleon, caracterizata de emiterea de bancnote de mica valoare si suspendarea convertibilitatii acestora in aur-piese metalice si furniznd, de saemenea, lichiditati in decursul crizelor. Dupa criza din anul 1847, banca isi asuma rolul de imprumutator de ultim rang si procedeaza la ajustari ale nivelului ratei dobanzii, pentru stabilizarea pietei monetare.

In anii premergatori Primului Razboi Mondial, banca devenise depozitara aurului monetar si dezvoltase metode de influentare a ratei de dobanda si de gestionare a intrarilor si iesirilor de aur. La sfarsitul razboiului, banca a favorizat reinstaurarea etalonului aur si practica rate sporite ale dobanzii cu scopul prvenirii iesirilor de aur monetar, iar in anul 1931, Parlamentul suspenda etalonul aur.

Banca Angliei a fost nationalizata in anul 1946, devenind un departament al Trezoreriei britanice, motiv pentru care, in perioada de inflatie sporita a anilor ’70, pierde din reputatia sa financiara. In perioada anilor ’80, obiectivul de politica monetara a Bancii Angliei a fost reducerea nivelului inflatiei, iar spre sfarsitul anilor ’90, s-a readus la ordinea zilei privatizarea acesteia. In prezent, Banca Angliei este reprezentata de Consiliul General al Bancii Centrale Europene, fara insa ca Anglia sa opteze pentru introducrea monedei EURO.
Istoria bancii este, in mod natural, de interes, dar, in acelasi timp, de o mare relevanta pentru banca de astazi. Evenimentele si circumstantele din ultimii 300 de ani au conturat si au inluentat rolul si responsabilitatile bancii. Au modelat cultura si traditiile ei, la fel ca si specializarea Bancii, acestea fiind relevante pentru reputatia si eficacitatea ei ca Banca Centrala in ultimii ani ai secolului al XXI-lea.

In acelasi timp, mare parte din istoria bancii merge in paralel cu istoria economica si financiara si, adesea, cu cea politica a Marii Britanii. Pentru a-si realiza principalele obiective, Banca este organizata in patru mari zone operationale:
- Analiza Monetara si Statistica;
- Piete;
- Stabilitate Financiara;
- Servicii Bancare.

Toate acestea sunt coordonate de o zona a Serviciilor Centrale. Aceasta structura a fost introdusa in 1998, pentru a reflecta noile responsabilitati ale Bancii in urma Actului Bancii Angliei, din 1998. Centrul pentru studiile Bancii Centrale ofera asistenta tehnica pentru alte banci centrale.

Capitolul 2. Descriere a functiilor si atributiilor
Rolul si functiile bancii au evoluat si s-au schimbat in ultimii 300 de ani de istorie. Inca de la fondarea ei, a fost banca a Guvernului si, din secolul al XVIII-lea, a fost bancherul sistemului bancar  „banca a bancilor” . Pe langa asigurarea serviciilor bancare clientilor sai, Banca Angliei administreza cursul de schimb si rezervele din aur.

Principalele functii ale Bancii Angliei sunt:
1. Banca a Guvernului
Banca Angliei este responsabila pentru punerea in miscare a rapoartelor pentru toate Departamentelor Guvernului iar politica generala a bancii a fost aceea de a nu stabili rapoarte pentru individuali si firme din sectorul privat ( sectorul non-guvernamental al comunitatii).

2. Banca a Bancilor
Prin mentinerea raporturilor cu Banca Angliei, celelalte banci sunt capabile sa-si stabileasca tranzactii una cu cealalta si cu institutiile din sectorul public si, de asemenea, sa mentina balanta conturilor curente, ca parte componenta a rezervelor de lichiditati.
Fiind capabila sa emita cecuri de banca, sau sa plateasca cu cecuri, banca isi stabileste facilitatile si tranzactiile de zi cu zi prin intermediul Biroului de Decontari din Londra si din provincie.

3. Imprumutator, ca ultima solutie
Daca piata monetara a Londrei duce lipsa de fonduri, Banca Angliei trebuie sa ii sara tot timpul in ajutor, stabilindu-si propriul pret, determinand rata dobanzii la care este pregatita sa imprumute.
Banca poate alege sa acorde asistenta, directa sau indirecta, pe piata, sau poate obliga Casele de Scont sa imprumute de la Banca Angliei la o rata a imprumutului minima, pentru o perioada de sapte zile.
Daca banca decide sa acorde asistenta directa, va cumpara polite sau actiuni ale Guvernului de la Casele de Scont. Asistenta indirecta apare atunci cand Banca Angliei cumpara polite sau actiuni de la banci, dandu-le astfel posibilitatea sa isi mareasca imprumuturile catre Casele de Scont.

4. Realizarea politicii monetare a Guvernului
Banca Angliei este principalul mijlocitor in indeplinirea politicii monetare a Guvernului. Nu numai ca este responsabila de problema fiduciara, dar, prin intermediul controlului si influentei exercitate asupra bancilor si a altor institutii financiare, este capabila sa restranga sau sa creasca necesarul total de bani.

Principalele instrumente folosite de banca sunt:
- variatia ratei minime a dobanzii;
- operatiunile de „open market” ;
- depozitele speciale;
- ajustarea proportiei rezervelor bancilor si a altor institutii financiare;
- directive pentru banci.

A. Rata minima a dobanzii
Inca de la inceputul secolului al XIX-lea, Banca Angliei a fost capabila sa influenteze nivelul ratei dobanzii pe piata monetara, schimband rata minima a dobanzii la care este dispusa sa imprumute. Pana recent, acasta rata minima a fost cunonscuta ca rata a bancii si schimbarile ce au avut loc in cadrul ei au avut puternice efecte psihologice, nu doar asupra pietei monetare, ci si asupra intregii comunitati. O reducere a ratei bancii a fost privita ca un semnal de alarma asupra expansiunii economice. Daca ratele dobanzii scad, atunci imprumuturile devin mai profitabile si stimuleaza creearea unor depozite.

B. Operatiunile de „open market”
Acestea au o mare insemnatate pentru vanzarea si cumpararea deliberata a politelor de Trezorerie sau actiuni ale Guvernului pentru a creste puterea economica. Prin vanzarea securitatii pe piata monetara, Guvernul este platit cu cecuri de la persoanele fizice, firme sau institutii din sectorul privat. Aceste cecuri reduc nivelul depozitelor bancare si, datorita faptului ca depozitele alcatuiesc mare parte din necesarul de bani, in cele din urma este redus.Invers, daca Guvernul cumpara cecuri de securitate emise de Banca Angliei si sunt platite ca depozite de bancile comerciale, creste masa monetara.

C. Depozite speciale
Inca din 1960, Banca Angliei a folosit dispozitivul Depozitelor Speciale pentru a reduce capacitatea bancilor de a imprumuta prin intermediul imprumuturilor sau descoperirilor de cont. Nevoia de Depozite Speciale ia forma unor directive pentru banci sau alte institutii financiare de a plati o proportie din responsabilitatile lor in bani, sa fie inghetate ca depozite la Banca Angliei, pana cand banca se hotaraste sa le dea banii inapoi.

D. Proportia rezervelor
Inca din anii ’70, toate institutiile bancare au trebuit sa pastreze, de la o zi la alta, un minimum de 12% sub forma unor rezerve stabilite (impozite) . Aceste impozite sunt platite de contribuabili si sunt reglementate de autoritati.

E. Controlul problemei monetare
In concordanta cu Trezoreria, Banca Angliei determina marimea rezervei fiduciare si este responsabila cu monetaria. Problema bancnotelor trebuie sa fie in stransa legatura cu necesitatile din fiecare sezon, de exemplu, de Craciun si in timpul vacantei de iarna.

In prezent, Banca Angliei are urmatoarele atributii:
- Bancher al statului;
- Emisiunea monetara in Anglia si Wales;
- Banca a bancilor
- Imprumutator, ca ultima solutie, pentru piata monetara din Londra;
- Administrarea politicii monetare a Guvernului;
- Supravegherea altor banci si institutii financiare asociate;
- Administrarea datoriei nationale.

Capitolul 3. Descriere a obiectivelor bancii
In atingerea telului de a mentine un cadru financiar si monetar stabil si eficient, contribuind la o economie echilibrata, Banca are doua mari obiective; atingerea lor depinde de activitatea bancii ca un tot unitar.
Obiectivele principale ale bancii sunt determinate de Curte ca o parte a rolului ei in stabilirea obiectivelor si strategiilor bancii.

Obiectivul nr. 1.  Stabilitate monetara
Stabilitatea monetara inseamna stabilitatea pretului si increderea in moneda. Stabilitatea preturilor este definita de Guvern prin procesul de tintire a inflatiei, pe care banca incearca sa il atinga prin deciziile cu privire la rata inflatiei luate de catre Comitetul Politicii Monetare, explicand acele decizii intr-un mod transparent si implementandu-le eficient in pietele monetare.

Obiectivul nr. 2.  Stabi ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.