Banca Nationala a Romaniei

Trimis la data: 2013-03-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 0
Autor: Tosa cristina
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rezultat al gandirii economice liberale romanesti, dominate de ideea realizarii unui sistem de credit national puternic, Banca Nationala a Romaniei a fost intemeiata la 11/23 aprilie 1880. Ministrul de Finante de atunci, Ion Campineanu, a devenit primul guvernator, Eugeniu Carada - adevaratul ctitor - a condus organizarea si functionarea Imprimeriei alaturi de Emil Costinescu, iar Theodor Stefanescu s-a ocupat de organizarea contabila a Bancii.
Pornita la drum cu un capital de 30 de milioane de lei (din care 10 milioane capital de stat), Banca si-a desfasurat initial activitatea intr-un mic spatiu de la Creditul Funciar Rural. La 16 decembrie 1900, statul s-a retras din asociatia formata cu Banca Nationala a Romaniei, aceasta devenind o simpla banca particulara privilegiata, drepturile guvernului trecand asupra actionarilor.

Banca primea prelungirea dreptului de privilegiu asupra emisiunii monetare pana la 31 decembrie 1920, drept prelungit apoi pana la 31 decembrie 1930. Din cauza razboiului, la 15 noiembrie 1916 Banca Nationala a fost evacuata la Iasi. Administratia militara germana a sechestrat sediul si bunurile BNR La 14 noiembrie 1916, tezaurul Bancii fusese mutat la Iasi, iar apoi transferat in Rusia sub paza si garantia guvernului rus. La 1 decembrie 1918, Guvernul roman, Banca Nationala, precum si celelalte institutii centrale revin la Bucuresti.

In acea grea perioada, Banca Nationala a fost singurul sprijin al statului in refacerea economiei distruse de razboi si in unificarea circulatiei monetare. Dupa 1924 a avut loc reorganizarea Bancii Nationale. Legea din 1925 prelungea privilegiul de emisiune pentru Banca Nationala pe o perioada de 30 de ani si marea capitalul de la 30 la 100 de milioane de lei. Statul a reintrat in randul actionarilor. In perioada crizei economice din anii 1929-1933, Banca a acordat credite statului pentru echilibrarea bugetului, operatiune continuata si in anii urmatori.

Treptat, atributiile si rolul Bancii in sfera financiara au crescut foarte mult, acesteia revenindu-i dreptul de control al activitatii bancare, al circulatiei devizelor, de elaborare a politicii monetare si financiare a tarii. Dupa preluarea puterii politice de catre comunisti (6 martie 1945), guvernul a trecut la etatizarea bancilor, lucru realizat in doua etape: penetrarea Consiliului de administratie al Bancii Nationale de catre comunisti.

La 28 noiembrie 1946, respectiv dizolvarea si punerea in stare de lichidare a bancilor si institutiilor de credit, cu exceptia BNR si CEC., la 11 august 1948. Din 1990, a inceput anevoiosul drum al reluarii de catre Banca Nationala a Romaniei a functiilor sale firesti detinute pana in 1946. Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.