Banca Nationala a Romaniei

Trimis la data: 2016-01-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ola_aura
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sarcina principala a bancii centrale este de a reglementa si influenta comportamentul economic al celorlalte banci, conform obiectivelor politicii economice, prin utilizarea unor instrumente specifice (vanzari cumparari de titluri si devize) si prin masuri de control selectiv al creditelor. Prin aceste instrumente, banca centrala supravegheaza lichiditatea bancilor si actioneaza ca un creditor in ultima instanta pentru acestea, refinantandu-le. De asemenea, asigura o serie de servicii comune pentru profesiunea bancara (centralizarea incidentelor de plata, compensarile interbancare s.a.) si are calitatea de bancher si casier al statului.
Statutul legal al BNReste reglementat de Legea nr. 101/1998 privind Statutul BNR.Legea nr.101/1998 art.1 si Legea bancara, art. 3 lit. a, prevad ca BNR este banca centrala a statului roman, avand personalitate juridica. BNR are sediul central la Bucuresti si poate avea sucursale si agentii in capitala si in alte localitati din tara, avand statutul unei autoritati administrative autonome de specialitate, fiind independenta fata de executiv si desfasurandu-si activitatea sub supravegherea Parlamentului Romaniei.
Obiectivul fundamental al BNR este stabilit in Legea privind statutul bancii, art. 2, ca fiind asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, BNR elaboreaza, aplica si raspunde de politica monetara, valutara, de credit, de plati, de autorizarea si supravegherea prudentiala bancara, in cadrul politicii generale a statului, urmarind functionarea normala a sistemului bancar si participarea la promovarea unui sistem financiar specific economiei de piata.Principiile raporturilor interne si internationale ale BNR sunt stabilite, conform legii, in scopul atingerii obiectivelor stabilite. Pe plan intern BNR colaboreaza cu autoritatile publice centrale si locale pentru indeplinirea obiectivelor sale.

In temeiul Legii 101/1998, art.3 alin. 2, BNR i se va solicita punctul de vedere asupra actelor normative ale autoritatilor publice, care privesc direct politica si activitatea monetara, regimul valutar si datoria publica. BNR este consultata in ceea ce priveste stabilirea conditiilor imprumuturilor sectorului public (referitor la elaborarea proiectelor bugetelor administratiei publice centrale) si elaboreaza studii si analize privind moneda, regimul valutar si operatiunile sistemului bancar si de plati.
Pe plan extern, BNR este imputernicita de catre Parlament in ceea ce priveste:

- participarea la organizatii internationale cu caracter financiar, bancar, monetar sau de plati;
- participarea la tratative si negocieri externe in probleme financiare, monetare, valutare, de credit si de plati si in domeniul autorizarii si supravegherii bancare, in numele statului;
- exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor care revin Romaniei in calitate de membru al FMI, inclusiv utilizarea facilitatilor acestei institutii de finantare pe termen mediu si lung pentru nevoile balantei de plati si consolidarea rezervelor internationale ale tarii;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.