Banca europeana de reconstructie si dezvoltare

Trimis la data: 2015-05-29
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_M
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Concomitent cu crearea si dezvoltarea institutiilor financiare, pe masura adancirii de integrare economica si regionala, au aparut si institutii regionale. Printre acestea, BERD are o pozitie aparte. Acesta s-a creat pentru a se sprijini reconstructia si dezvoltarea economiilor aflate in tranzitie din Europa Centrala si de Est. Rolul sau este de a mobiliza si orienta catre aceste tari capitalurile necesare si concentrarea actiunilor pe baza asistentei tehnice a acestor tari.
Ideea infiintarii BERD a fost a lui Francois Biterand. A fost conceputa drept o banca in perspectiva unei Europe unite
Intrata pe scena istoriei economiei inca de la sfarsitul sec XIX, societatile multinationale, s-au impus ca societati de amploare in deceniile postbelice, devenind agenti economici foarte importanti in relatiile economice internationale.
Diversitatea si complexitatea fenomenului de multinationalizare a firmelor se reflecta in multitudinea de denumiri si definitii. Dintre denumiri putem aminti: societate multinationala, firma transnationala, mare unitate interteritoriala.

Mai adecvata este cea de societate multinationala. Ea sugereaza in modul cel mai direct caracteristica de baza a acestui tip de agent economic si anume ca-si desfasoara activitatea in mai multe tari.
Desi acest fenomen se manifesta si din punct de vedere istoric, a avut prioritate in domeniul comertului, notiunea de societate multinationala fiind folosita pentru a desemna multinationalizarea productiei. In sens restrans poate fi considerata multinationala o firma care are unitati de productie in cel putin 2 tari.

Aceasta definitie nu exclude integrarea in cadrul ei si a activitatilor de productie si comercializare. Tot mai multi autori folosesc notiunea de productie in sens larg pentru a integra in sfera definitiei atat firme multinationale producatoare de bunuri corporale, cat si cele care au ca obiect de activitate serviciile.
Insa, o definitie mai completa ar trebui sa ia in considerare si alte caracteristici legate de mediul economic si modul lor de functionare.

In acest sens, societatile multinationale apar ca intreprinderi care-si desfasoara activitatea de productie, distributie si comercializare din mai multe tari, sub jurisdictia mai multor guverne, o diversitate de regiuni sociale, fiind concepute, organizate si conduse pe baza unei strategii comune, elaborate la scara regionala sau mondiala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.