Banchetul sau despre amor - dialog etic

Trimis la data: 2013-09-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Introducere Povestitorul Aristodem
APOLODOR: Sunt in stare, cred, sa va istorisesc asupra celor ce ma intrebati. Ca doar mai ieri, venind de-acasa, din Faleros inspre oras, un cunoscut, zarindu-ma din spate, m-a strigat de departe. Apoi, a adaugat cu ton de gluma:Apolodor, falerianule! Hei, ce, nu te opresti putin? M-am oprit si l-am asteptat.
-am raspuns:
-- Pe buna dreptate ti s-a parut ca povestitorul tau n-a fost in stare sa spuna ceva lamurit, de vreme ce ai ramas de la el incredintat ca adunarea de care te interesezi a avut loc acum de curand si c-am participat si eu.
-- Asa credeam.

-- Da de unde, Glaucon! Nu stii ca de multi ani Agaton n-a dat p-aici? Ca nu-s nici trei ani de cand am inceput sa ma duc pe la Socrate si m-am facut ucenicul lui de fiecare zi, dorind sa invat ce predica si face el? Mai inainte de asta umblam si eu la intamplare, de colo-colo; si eram incredintat ca fac vreo isprava. in fapt, ma simteam mai nefericit ca oricine; de pilda, nu mai putin decat tine acum, eu, care credeam ca omul e mai bine sa faca orice, decat sa se indeletniceasca vreodata cu filosofia!

-- Lasa gluma, zise el, si spune-mi mai bine cand a fost intrunirea?
I-am raspuns:
-- De mult. Eram copii pe vremea cand a luat Agaton premiul, la cea dintai tragedie. Ospatul a avut loc a doua zi dupa ce si-a sarbatorit biruinta si a adus zeilor, in mijlocul coristilor sai, prinosul de jertfe.

-- Pe cat se pare, zise el, lucruri vechi de tot. Dar cine ti le-a povestit? Nu cumva insusi Socrate?
-- Da de unde! Mi le-a spus tot cine i le-a istorisit si lui Fenix,
adaugai eu. Unul mic de stat, pe nume Aristodem Kydatenianul; unul care umbla totdeauna descult. Fusese fata la adunare si era, pe cat se pare, dintre cei mai aprinsi iubitori ai lui Socrate. De altminteri, l-am intrebat si pe Socrate despre unele ce auzisem de la dansul, si mi-a vorbit la fel.

-- Atunci de ce nu incepi povestirea? zise el. Iata, drumul ce vom face pana in oras e potrivit unor calatori ca noi, atat spre a istorisi, cat si pentru a asculta.Si astfel, umbland, am depanat cele petrecute la banchet. De aceea am si spus, din capul locului, ca nu ma simt incapabil sa vi le povestesc. Acum iata, daca-mi este ingaduit a va vorbi, ma supun si-o fac. in ce ma priveste, si fara de asta simt o nespusa placere cand se discuta filosofie, ori ca am cuvantul eu insumi, ori ca ascult pe altii... afara de folosul ce cred ca-1 trag. Cand, dimpotriva, se intampla sa v-aud vorbind te miri ce, indeosebi cand v-ascult si pe voi discutand cu oamenii bogati si incarcati de afaceri, atunci oftez din adanc si va compatimesc ca pe niste prieteni ai lor, care socotiti ca faceti vreo isprava in viata, cand de

BANCHETUL
fapt nu faceti nimic de seama. Poate ca si voi credeti despre mine ca sunt nefericit. Eu chiar inclin sa iau drept adevar parerea voastra, cu deosebire: la mine -- cand va plang -- nu-i o simpla parere, ci o stiu sigur.

PRIETENUL LUI APOLODOR: Esti vesnic acelasi, Apolodor! Vorbesti rau totdeauna si de tine si de altii. Pe cat se pare, consideri nefericit pe orice om, incepand cu tine insuti, afara bineinteles de Socrate! Din care fapta ti-a iesit candva porecla "furios", nu stiu; bag seama insa ca in sustinerile tale esti pururea astfel. Te arati aspru si cu tine si cu ceilalti, afara de Socrate.APOLODOR: Preascumpe, sa fie oare asa de sigur ca, judecandu-ma astfel pe mine insumi ca si pe voi, eu sunt cu adevarat furios si nebun?PRIETENUL: Nu-i frumos, Apolodor, sa ne hartuim cu astfel de vorbe. Si nu da uitarii ce te-am rugat. Spune-ne cuvantarile ce s-au tinut la banchet!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.