Bancile comerciale - principii de organizare si functionare

Trimis la data: 2012-05-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 8.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Doina Ciornea
Dimensiune: 54kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sectorul bancar reprezinta componenta de baza a pietei financiare din Republicii Moldova, in conditiile in care alte elemente sunt slab dezvoltate (piata de capital), au o pondere redusa (institutiile de microfinantare si creditare nebancara, leasing), sau sunt virtual inexistente (fondurile de investitii si capitalul de risc).Acesta este constituit din 2 nivele, reprezentate de Banca Nationala a Moldovei
(BNM) si 15 banci comerciale. BNM este responsabila pentru autorizarea, reglementarea si supravegherea activitatii institutiilor bancare, precum si pentru elaborarea si promovarea politicii monetare a statului. Normele sistemului de reglementare bancara al BNM au la baza Principiile de baza ale Comitetului Basel pentru supravegherea bancara (Basel I), iar in unele privinte, mai ales in ceea ce se refera la suficienta capitalului si provizioanele pentru pierderi la credite, sunt chiar mai stricte.
Dintre cele 15 banci comerciale, 9 sunt cu capital majoritar strain. Sistemul bancar din Republica Moldova este caracterizat printr-o pondere mica a capitalului de stat - 2,5% din totalul capitalului bancar, sau 12,4% din totalul activelor detinute de bancile cu capital majoritar de stat. In acelasi timp, ponderea bancilor cu capital majoritar strain este de 41.1% . Aceasta este mai putin decat media pe regiune, unde, cu exceptia Belarusului si Azerbaidjanului, toate tarile ECE au o medie de circa 88%1. Din cauza transparentei reduse a capitalului bancar moldovenesc, este destul de greu de apreciat care este situatia de fapt la capitolul investitii straine.

Cu exceptia unor investitori straini majoritari "adevarati" (Group Societe Generale in Mobiasbanca, Gruppo Veneto Banca in Eximbank, ProCredit Holding in ProCredit Bank, Erste Bank/BCR in BCR Chisinau, Vienna Capital Partners in Unibank,), ceilalti "investitori straini" majoritari si in multe cazuri altii minoritari reprezinta de fapt companii off-shore, in spatele carora s-ar afla aparent cetateni moldoveni.

Primele cinci banci detin in jur de 70% din activele pietei bancare si creditele acordate. Acesta este un nivel inalt in comparatie cu majoritatea tarilor din regiune. La sfarsitul anului 2009 acest
indicator pentru Romania constituia 40%, Polonia - 51%, Ucraina - 32%, Rusia - 44%, Serbia - 42%. Concentratii mai mari aveau doar Belarus-90%, Bosnia si Herzegovina-77%, Croatia-75% si Albania -73%2. Indicele de concentrare a pietei (indicele Herfindahl-Hirschman) de asemenea releva un grad moderat de concurenta pe piata bancara din Republica Moldova (1191).

1.1 Evolutiile activelor si pasivelor sectorului bancar
Sectorul bancar moldovenesc a crescut continuu pe parcursul ultimilor 13 ani, cu exceptia perioadei de criza septembrie 2008-februarie 2010, cand au fost inregistrate reduceri ai majoritatii indicatorilor de performanta. Incepand cu luna martie 2010, insa, sectorul bancar moldovenesc a intrat din nou intr-o curba de ascensiune. Evolutiile in ascensiune ale sistemului bancar moldovenesc au fost determinate de cresterea economica per ansamblu a tarii, insotita de cererea sporita pentru produse bancare, cat si de sporirea volumului de remitente.

La sfarsitul trimestrului 3 2011, activele sistemului bancar erau mai mari cu 13,4% fata perioada similara a anului 2010, depasind si cu cca. 17,7% punctul conventional al inceputului de criza(trimestrul 3, 2008). Cel mai mult a crescut portofoliul net de credite si leasing financiar - cu 22,8 % fata de perioada similara a anului 2010, si cu 13,5% fata de 2008. Urmatoarea pozitie ca pondere a activelor bancare moldovenesti o reprezinta hartiile de valoare de stat, in conditiile in care multe sectoare ale economiei nu si-au revenit pe deplin din criza (in special constructiile si industriile conexe) iar bancile manifesta o prudenta sporita, avand inca proaspata memoria cresterii alarmante a creditelor toxice in perioada de criza.

Sporirea transferurilor de bani de la cetatenii moldoveni care lucreaza peste hotare a determinat si cresterea depozitelor. Acestea s-au majorat fata de perioadele de referinta cu 16,0% si, respectiv, 13,5%. Capitalul actionar a crescut cu 5,7% si respectiv 15,5%, aproape exclusiv din contul aporturilor in capitalul statutar facute de fondatori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.