Barbu Delavrancea Apus de soare

Trimis la data: 2013-09-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 267
Nota: 8.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 238kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1858 2 aprilie Se naste viitorul scriitor Barbu Delavrancea, in mahaAZlaua Delea Noua din Bucuresti, pe strada Vergului, nr. 166, in familia lui Stefan Tudorica Albu, starostele carutasilor care transAZportau cereale la schelele din Giurgiu si Oltenita.1866 Barbu e inscris la Scoala sucursala nr. 4 din "Coloarea Neagra", direct in clasa a Ii-a, deoarece capatase primele notiuni scolare anterior, cu dascalul Ion Pestreanu de la biserica Sf. Gheorghe Nou.
Institutorul Spiridon Danielescu adauga la prenumele tatalui suAZfixul "-eseu", si astfel viitorul scriitor poarta numele Barbu Stefanescu.
1867 Se inscrie in clasa a IlI-a la Scoala domneasca de la Maidanul Dulapului, unde cunoaste pe profesorul Ion Vucitescu, prototipul eroului din nuvela Domnul Vucea.

1870 Devine elev in clasa I-a la Gimnaziul Gh. Lazar din Bucuresti, unde frecventeaza numai un trimestru. 1 decembrie Se transfera la liceul Sf. Sava.1877 9 iunie. Debuteaza in ziarul Romania libera, cu poezia patriotica "Stante", semnata Barbu. Dupa absolvirea liceului Sf. Sava, deAZvine student al Facultatii de drept din Bucuresti.1878 Publica prima placheta de versuri Poiana lunga, semnata Barbu. incepe sa lucreze in redactia ziarului Romania libera.

1880 Semneaza in Romania libera cu pseudonimul Argus.1882 isi ia licenta in drept, cu teza Pedeapsa, natura si insusirile ei.
Cu ajutorul familiei Verghy, al fratelui sau, avocatul Nicu Stefanescu, si al ziarului Romania libera, pleaca la Paris, pentru pregatirea doctoratului in drept.1884 Spre sfarsitul anului se intoarce in tara, fara a-si fi luat doctoratul in drept, dar cu o solida si vasta cultura literar-artistica.

Se inscrie la baroul Ilfov.Reia colaborarea la Romania libera.
Ia numele literar de Barbu Delavrancea.1885 Apare volumul Sultanica.
Colaboreaza la gazeta socialista Drepturile omului. Colaboreaza la ziarul Epoca.1886 Semneaza cu pseudonimul Argus Cancanurile politice in ziarul Lupta al lui G. Panu.1887 Scoate doua numere din Lupta literara. Intra in redactia Revistei noi a lui B.-E Hasdeu. Publica volumul Trubadurul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.