Barbu Delavrancea - Hagi Tudose

Trimis la data: 2010-05-01
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Crina Nicolescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dincolo de "Crucea de peatra", d-a stanga Soselei Vitanului, se ridica biserica "Sfanta Troita". Mandrete de biserica. Ce zugraveli, pe dinauntru si pe dinafara, cum arar se mai pomenesc numai la bisericile din vechime. Dar de asculti la troiteni, mai cu seama la cei batrani, te apuca ametelile cand incep ei sa-si ridice biserica in slava cerului. Ma rog, nu au atatea degete la amandoua manele cate minuni se afla in sfantul locas. Si cand se incurca, se fac foc batranii troiteni; ba isi musca degetele la numaratoare, caci iata, cum au apucat ei sa numere minunile: ridica amandoua manele in dreptul ochilor, ti le vara sub nas cu degetele rasfirate, apoi la fiece lauda zice "una la mana" si moaie cate un deget in gura.
La infierbanteala, uita ca degetele sunt ale lor, si le musca, si vorba se preface in suparare, supararea in cearta si cearta in galceava. Cum sa caza ei la invoiala?... Fiecare vrea sa laude si sa numere numai cum vrea el, iar nu cum lauda si numara ceilalti. De cumva nu esti din partea locului, trei-patru batrani - cari de obicei asculta, cu gurile cascate si cu sepcile pe ceafa, la cantecele copiilor din scoala vestitului dascal Nicuta - cum te-or zari, te simt, ca niste copoi, ca esti strain, ca n-ai mai vazut biserica lor. Isi freaca manile; tusesc; isi dreg glasul; apoi, rara-rara, cu niste pasi lungi si semeti, iti ies inainte, iti cauta prilej de vorba, toti cu aceleasi cuvinte, cu aceeasi taraganire de glas si cu capul dat pe spate:

- Ei, flacaule, de pe unde?... Ce vanturi?... Pe la noi... ai?... Si de ce?... Ce zici de biserica noastra?... Nu, ma rog, ce crezi d-ta, ca n-o sa-ti taiem capul...De te impinge pacatul sa spui ceva de sfintii uscati si drepti - unii cu sulite, altii cu palose, unii calari, altii pe jos si cu manele asa de incrucisate pe piept, ca palmele le ies afara din trup - pe loc batranii isi ridica pulpanele giubelelor in cingatoarea de plisa rosie si-ti sufla cuvantul din varful limbii:

- Ei, puisorule, mai sunt zugravi, grozavi de tot... Am vazut si noi... am prea vazut cum o dau in paganeste si-ti toarna la sfinti cu ochi de om, cu mani si picioare ca si ale noastre... Da' de, vezi d-ta, sfintii astia, asa cum i-am apucat noi, de cand am deschis ochii, sunt adevarat sfinti. Voi, tinerii de astazi, la legi umblati cu soalda, la scris cu soalda si la sfinti tot cu soalda...

Asa m-au judecat si pe mine, si n-oi mai uita mai ales ochii mici si vargati ai ctitorului, care-mi talmacea zugravelile, infigand degetul aratator asupra sfintilor si oftand parca ar fi voit sa planga vremile apuse si credintele de odinioara.Erau patru. Trei - cu giubele lungi, cu sepci cu cozoroace de lac, crapate si sterse de lustru. Jupan Hagiul purta pe umeri o scurteica de lastic, galbena, spalacita, patata de untdelemn si picata cu ceara.

Ctitorul vorbea mereu, iar ceilalti trei imi radeau in obraz, ca si cum mi-ar fi spus: "Da-te prins, da-te batut, nu te pune cu ctitorul nostru, c-a vazut multe s-a patit si ma 19319c21t i multe"...- Uite, imi zicea ctitorul maniat, ce poftesti? Nu-ti place Sfantul Gheorghe? Ce vitejeste sta pe cal! Si cum omoara balaurul spurcat, parca ar ucide un verme, nici nu se sinchiseste. Iaca si mucenicul Mina cum isi bate joc de Necuratul. Dar capul archiereului Nicolae... ce mandrete, ce curatel si frumos batran! Ei, nenisorule, o sa traiti, si cu d-alde astea n-o sa va mai intalniti! In ziua de astazi?... vardie nationala cu cozi de cocos muiate in bacan... si barabance... si triu-liu-liu-triu-triu... la dreapta... la stanga... dreeeepti!... Iar sfintele locasuri... rusine!

Ctitorul abia rasufla, rosu ca para focului. Ma hotarasem sa tac. In usa amvonului: draci cu gheare de trei ori mai lungi ca degetele, oameni cu parul vulvoi, ingeri slabi si lungi si, mai presus de toti, bunul Dumnezeu, pe nori cenusii, rotocolit cu un curcubeu.Ctitorul nu se mai putu stapani. Ridica manele. Manecile i s-adunara in umeri si incepu, ascutindu-si glasul:

- Nu vezi cum s-agata dimonii de talerul dreptilor, dar ei tot mai sus, tot mai sus la cantar, caci o fapta buna ridica de la pamant doi draci si mai bine... Nu vezi ca astia-si apasa degetul pe un sir de oameni dezbracati si albi ca varul, cari o pornisera spre rai - au fost buni, milostivi, si n-au ravnit la ale altuia, si n-au zavistit, si n-au furat, si n-au luat numele Domnului in desert, si n-au avut noua baieri la punga, ca in ziua de azi...

Hagiul pleca capul in jos, strangandu-si poalele scurteicii.Doi din batrani iar zambira si iar intelesera cu zambetul lor siret: "Bine mai vorbeste ctitorul! Da-te prins, da-te batut, nu te pune cu ctitorul, ca te face puzderie!"

- Iaca, urma ctitorul, iaca si bogatii nemilostivi cum se duc in focul ghenii cu sacii in spinare, deselati de aur si de argint!Hagiul tusi, trase cozorocul sepcii pe ochi si intoarse spatele "judecatii d-apoi".
- Strangeti-va voua comori in ceruri... striga ctitorul, amenintand cu pumnul pe bogatii nemilostivi, cari sa duceau linistiti in iad... strangeti-va voua comori in ceruri, caci mai lesne va trece funia corabiii prin urechile acului decat bogatul in imparatia cerurilor!

Ctitorul ramasese cu pumnul inclestat asupra zidului; ceilalti doi isi descoperira capul, isi facura cruce, inganand: "Doamne, Doamne, mare si milostiv esti, Doamne!"Jupan Hagiul o sterse binisor-binisor si se facu nevazut.
- Fugi Hagiul... fugi... Nu-i vine la socoteala, - incepu iar ctitorul - nu da un sfant la cutia bisericii (ctitorul tinea mult la cutia bisericii), si acasa - nomol de galbeni batuti si ferecati! Ingroapa mereu cazanele, si n-are decat o nepoata, pripasita pe langa dansul de cand a plecat la agialac, ca sa-i pazeasca costoroaba. Si nu marita fata mare, nu sleieste un put, nu daruieste un crampei de salba iconostasului unde se miruieste, caiafa de el!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.