Bariere de comunicare manageriala

Trimis la data: 2009-06-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Aurelia Dimensiune: 347kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asa cum s-a vazut din primul capitol al lucrarii, îndeosebi din perspectivele interactioniste si comportamentiste asupra structurii comunicarii, perspective proprii culturii manageriale europene, aceasta are loc nu într-un mediu steril, omogen si protejat ci, dimpotriva, într-un mediu încarcat de influente dintre cele mai diverse: de la influentele naturale la cele sociale si culturale, de la cele individuale la cele de grup si de masa, de la cele tehnice si organizatorice la cele logice, semiologice si lingvistice, de la cele obiective la cele subiective etc.

Aceste influente merg de la simpla întârziere sau cosmetizare a informatiei, pâna la completa denaturare sau chiar pierderea definitiva a acesteia. Pentru managementul european, asupra caruia presiunea informationala este din ce în ce mai puternica, cunoasterea si contracararea, pe cât posibil, a factorilor care genereaza înfluentarea negativa a comunicarii reprezinta o preocupare majora.

Considerata, asa cum am vazut, printre cele mai importante aptitudini
manageriale, aptitudinea de comunicare cuprinde, inevitabil si o componenta care tine de capacitatea de a proteja comunicarea de influentele negative. Cum vom vedea în cele ce urmeaza, aceasta capacitate se exercita atât în mod direct, prin comportamentul comunicational al managerului, cît si în mod indirect, prin masurile si interventiile tehnico-organizationale în sistemul informational al organizatiei.

Unii autori din domeniul stiintelor comunicarii grupeaza factorii care influenteaza negativ comunicarea sub denumirea de “bariere de comunicare” (Samuel C. Certo, Niki Stanton, Nicolescu & Verboncu, Ionel Dumbrava s.a.), altii sub denumirea de “zgomot” (Shanon-Weaver, Denis McQuail s.a.). Întrucât majoritatea autorilor, îndeosebi cei din
domeniul managementului european, au adoptat termenul de bariere de comunicare, vom utiliza si noi, în continuare, aceasta acceptiune, fara a neglija, însa, informatiile despre natura, structura si modul de manifestare a fenomenelor subsumate termenului de “zgomot”, cu atât mai mult cu cât unii autori pun “zgomotul” si “bariera de comunicare”
împreuna, într-o relatie cauza (zgomotul)-efect (bariera de comunicare).

Vom încerca, în cele ce urmeaza, sa realizam o sinteza a modelelor de analiza prezentate, sub forma unui tablou general al barierelor de comunicare. Acest tablou general va fi folosit, în continuare, pentru caracterizarea principalelor bariere de comunicare, prilej cu care vom insera expresiile lor tipice asa cum apar la diferiti autori.

De la început se impune precizarea ca barierele de comunicare nu actioneaza izolat, unele de altele. În procesul comunicarii barierele de comunicare se succed, se întrepatrund, se influenteaza reciproc, de regula se însumeaza, iar în anumite combinatii pot duce la distorsionarea grava a informatiei ori la prejudicierea sau chiar blocarea comunicarii.

Termenul “zgomot”, utilizat de unii autori pentru a denumi ansamblul barierelor de comunicare, este expresia acestui efect combinat, care este perceput ca un factor general de diminuare a capacitatii de comunicare. Analizând, însa, barierele de comunicare pe tipuri si componente, putem descoperi solutiile optime de diminuare a
efectelor lor daunatoare, pentru a asigura un mediu comunicational stabil si optim.

3.2. Macrobarierele de comunicare
Asa cum afirma Samuel C. Certo, “macrobarierele de comunicare sunt factori care împiedica succesul comunicarii într-un proces general de comunicare.” Cu o caracterizare mai larga, macrobarierele de comunicare sunt acei factori care actioneaza asupra ansamblului procesului de comunicare, oarecum din afara lui.

Specificul acestor factori este acela ca ei nu intervin direct în structura comunicarii, fiind de alta natura decât materialul comunicarii, care este informatia propriuzisa. Tocmai de aceea aceste bariere pot fi denumite si bariare contextuale.

1. O prima categorie de macrobariere este cea a macrobarierelor tehnicoeconomice.
Caracteristica acestora este aceea ca ele actioneaza din interiorul mediului economic în care are loc comunicarea. Aici se înscriu unele bariere enuntate de Samuel

C. Certo.
A. Astfel, nevioa sporita de informatii, deci cresterea volumului acestora, ca urmare a cresterii nivelului si complexitatii vietii economice, vine, la un moment dat, în contradictie cu capacitatea de operare a retelelor de informatii, dar si cu capacitatea de absorbtie a acestora de catre actorii comunicarii: sursa si receptorul. Acest tip de bariera este prezent cu deosebita acuitate în comunicarea manageriala dintre estul si vestul Europei, dintre aspirantele sau noile promovate în Uniunea Europeana si organizatiile cu vechime în uniune.

Solutia contracararii acestei bariere este, pe de o parte, asumarea unor investitii semnificative în instrumente si abilitati de , iar pe de alta parte, selectarea informatiilor în functie de importanta lor, precum si distribuirea lor numai spre receptorii absolut interesati de ele. Constituirea, dupa modelul european, a compartimentelor specializate în comunicare si relatii publice reprezinta doar un început, ce apartine mai ales organizatiilor de mari dimensiuni si celor guvernamentale. Pâna la generalizarea acestei practici mai sunt multe etape de parcurs. Totodata, se impune alegerea redundantei optime a informatiei, chiar daca folosirea mai multor semne decât ar fi necesar pentru receptare ar parea o si mai mare încarcare a canalelor de comunicare.

Jean Lohisse insista asupra faptului ca “desi suprimarea redundantei poate fi economica, aceasta operatie prezinta dezavantajul de a face mesajul foarte vulnerabil la zgomote.” Autorul recomanda un anume grad de redundanta, care reprezinta “o bariera împotriva zgomotului si previne riscul de ambiguitate si eroare de receptare.”

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.