Bariere in comunicare

Trimis la data: 2015-05-30
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stancu Mi´┐Żoedi´┐Żoelin
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea nu are loc intr-un mediu steril, omogen si protejat, ci, dimpotriva, intr-un mediu incarcat de influente dintre cele mai diverse: de la influentele naturale la cele sociale si culturale, de la cele individuale la cele de grup si de masa, de la cele tehnice si organizatorice la cele logice si lingvistice, de la cele obiective la cele subiective etc. Aceste influente merg de la simpla intarziere sau cosmetizare a informatiei, pana la completa denaturare sau chiar pierderea definitiva a acesteia.
Pentru omul contemporan, asupra caruia presiunea informationala este din ce in ce mai puternica, cunoasterea si contracararea factorilor, care genereaza influentarea negativa a comunicarii, reprezinta o cerinta majora. Considerata printre cele mai importante aptitudini, aptitudinea de comunicare cuprinde si o componenta care tine de capacitatea de a proteja comunicarea de influentele negative.
Unii autori din domeniul stiintelor comunicarii grupeaza factorii care influenteaza negativ comunicarea sub denumirea de "bariere de comunicare"

(Samuel C. Certo, Niki Stanton), altii sub denumirea de "zgomot" (Shanon-Weaver, Denis McQuail). Intrucat majoritatea autorilor au adoptat termenul de bariere de comunicare, voi utiliza si eu aceasta acceptiune. Modele de analiza a barierelor de comunicare. Potrivit lui Samuel C. Certo, barierele de comunicare sunt "factori care micsoreaza probabilitatea unei comunicari de succes." Autorul distinge doua categorii de bariere de comunicare: macrobariere si microbariere. Macrobarierele de comunicare "sunt legate, in principal, de mediul de comunicare si de lumea mai larga in care are loc comunicarea".

Autorul enumera urmatoarele macrobariere de comunicare: nevoia sporita de informatii, nevoia de informatii din ce in ce mai complexe, contextul utilizarii si altor limbi in comunicare, in afara celei oficiale, nevoia constanta de a invata concepte noi. Microbarierele de comunicare "sunt legate, in principal, de elemente cum ar fi comunicarea mesajului, sursa si destinatia". In randul acestora autorul identifica: punctul de vedere al sursei privind destinatia, interferenta mesajelor, punctul de vedere al destinatarului privind sursa, perceptia, cuvintele cu mai multe semnificatii.

Mai putin riguroasa este prezentarea barierelor de comunicare de catre Niki Stanton. Acesta enumera o serie de bariere, toate inscriindu-se, dupa modelul lui Certo, in categoria microbarierelor, de unde se desprinde concluzia ca este preocupat in mod deosebit de intimitatea procesului de comunicare si mai putin de contextul acesteia. Barierele de comunicare enumerate de Niki Stanton sunt urmatoarele: diferente de perceptie, concluzii grabite, stereotipii, lipsa de cunoastere, lipsa de interes, dificultati de exprimare, emotii, personalitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.