Barocul - Istoria artei

Trimis la data: 2014-01-21
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Passion Camelia
Dimensiune: 42kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Arta preistorica, Arta paleoliticului,Arta paleoliticului,Arta mezoliticului,Arta neoliticului,Arta rupestra,Arta antica,Arta medievala,Arta orientala,Arta occidentala, Romanic, Gotic, Renastere,Baroc,Clasicism,RococoBaroc (in italiana si portugheza Barocco, in franceza si engleza Baroque) desemneaza simultan o perioada in istoria europeana dar si un curent artistic care a fost generat in Roma, Italia, in jurul anilor 1600, migrand si fiind relativ rapid asimilat in celelalte sari si culturi europene, de unde a migrat apoi si in cele doua Americi dar si in alte parsi ale lumii. Stilul baroc se regaseste clar reprezentat in arhitectura, dans, filozofie, mobilier, muzica, literatura, pictura, sculptura si teatru.
Barocul, ca modalitate artistica, a excelat in arhitectura intre 1600 si 1780 in intreaga Europa, avand o revitalizare ulterioara in decursul secolului al 19-lea care s-a extins uneori (spre exemplu, in Romania, a reinflorit pana in ani premergatori Primului razboi mondial) pana in deceniile 1901 - 1910 si 1911 - 1920; de asemenea a fost "exportat" in cele doua Americi, dar si pe alte continente; in mobilier se regaseste in special in Fransa, in perioada Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea);

in pictura a fost adoptat de catre toate marile scoli de pictura europene; in sculptura a fost prezent in special in Italia, Germania, Austria, Anglia si Cehia de azi, dar si in alte culturi; in muzica s-au creat compozisii de catre toate marile scoli muzicale ale Europei, italiana, austriaca si germana, inventandu-se chiar un nou gen muzical, opera.Indiferent de domeniul in care se regaseste, stilul baroc se caracterizeaza prin utilizarea exagerata a miscarii si a claritasii, respectiv a bogasiei folosirii detaliilor ce simbolizeaza lucruri ce se pot interpreta cu usurinsa si lipsa de ambiguitate.

Toate aceste elemente sunt folosite de catre artistii genului baroc pentru a produce momente de tensiune, drama, exuberansa si grandoare in privitor, ascultator si/sau participant la actul de cultura.
Cuvantul care se foloseste astazi pentru a desemna barocul in toate limbile este de origine portugheza ("barocco"), trecut prin filiera limbii franceze ("baroque"). In ambele limbi, sensul inisial al cuvantului era un substantiv ce desemna o perla de forma neregulata. Ca adjectiv desemneaza ceva migalos si realizat in cele mai mici detalii, uneori realizat cu un exces de zel, posibil superfluu.

Atat Biserica Catolica cat si aristocrasia seculara au aderat rapid la valorile barocului, ba chiar mai mult, l-au imbrasisat si incurajat pentru ca vedeau in el diferite modalitasi de a-si extinde controlul asupra societasii.Biserica catolica vedea modul in care dramatismul stilului ar putea atrage oamenii spre religie iar burghezia considera barocul arhitectural si artistic ca un mod de atrage cliensi si de a face concurensa economica. Nu intamplator, cladirile baroc, atat cele subvensionate de biserica cat si cele subvensionate de aristocrasie au fost construite in spasii largi, publice sau private, avand prin concepsie si structura o succesiune de intrari, holuri, incaperi, coridoare, scari interioare si exterioare, sali de recepsie, crescand progresiv in volum, grandoare si opulensa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.