Barocul - reprezentanti

Trimis la data: 2004-02-16
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 4637
Autor: Florin Apostol
Dimensiune: 366kb
Voturi: 439
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plina de culoare si dramatism,arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei.Ea trebuia sa incante si sa copleseasca ,dar mai presus de orice,sa implice spectacolul in miracole,extaze si momente ale triumfului crestinatatii.
Plina de culoare si dramatism,arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei.Ea trebuia sa incante si sa copleseasca ,dar mai presus de orice,sa implice spectacolul in miracole,extaze si momente ale triumfului crestinatatii.

Italia Caravaggio(1573-1610) este primul mare pictor baroc italian.A pictat lucrari de o mare intensitate dramatica,precum Chemarea Sfantului Matei,sau Convertirea lui Pavel.Stilul
sau,"caravaggismul",s-a raspandit in lume,influentand multi pictori,printre care se afla si marele Rembrandt.

Convertirea lui Pavel Artemisia Gentileschi(1593-1652) este prima femeie artist cunoscuta.Guercino(1591-1666) si Pietro da Cortona(1596-1669) au excelat intr-o tehnica specifica stilului baroc(crearea de iluzii),adica pictau astfel incat spectatorul avea impresia ca asista la un eveniment real.

Gianlorenzo Bernini(1598-1680) este cunoscut mai ales ca sculptor,dar a fost si arhitect,pictor si poet.In 1629 a fost numit arhitectul Bisericii Sfantul Petru,cea mai mare biserica din lumea crestina.Ca sculptor,Bernini a fost un virtuoz in pur stil baroc.Dintre lucrarile sale de mari proportii,se pot enumera Baldachinul,din interiorul Bisericii Sfantul Petru,Fantana celor patru rauri,din piata Novena,sau Extazul Sfintei Tereza,din capela Bisericii Santa Maria della Vittoria,aflata in Roma.

Francesco Borromini(1599-1667) a fost asistentul sef al lui Bernini,inainte de a se realiza pe cont propriu,devenind cel mai original sculptor al barocului italian.Printre capodoperele lui sunt bisericile San Ivo si San Carlo alle Quattro Fontane,ambele din Roma.

Germania si Austria
In aceste tari,stilul baroc a fost folosit pana in secolul al XVIII lea.Manastiri si biserici superbe au fost construite de catre Jacob Prandtauer(1660-1726),Johann Balthasar Neumann(1687-1753) si J.B. Fischer von Erlach(1656-1723).Interioarele sunt decorate cu tencuieli albe,stralucitoare si culori pastelate,care dau impresia generala de aerat si de delicatete,creand o mare diferenta fata de barocul italian. Spania,Francisco de Zurbaran(1598-1664) a pictat,printre altele,Meditatia Sfantului Francis,Conceptia imaculata,Sfanta Margareta si Sfanta Casilda.

Diego Velasquez(1599-1660),considerat drept cel mai mare pictor al generatiei sale si al "secolului de aur" al Spaniei,a pictat lucrari precum Vanzatorul de apa din Sevilla,Batrana fierband oua,dar si multe portrete,dintre care Las Meninas(Domnisoarele de onoare) este considerat a fi o capodopera a artei spaniole din secolul al XVII-lea.

Bartolome Esteban Murillo(1617-1682) a pictat atat tablouri religioase,cat si tablouri inspirate din viata obisnuita a celor saraci din Andaluzia.Trei dintre cele mai faimoase tablouri ale sale sunt Bunica despaduchind un copil,Moise lovind stanca si Baieti zdrentarosi mancand pepeni si struguri.

Francisco de Goya(1746-1828) a fost unul dintre cei mai mari pictori europeni.A lucrat pentru cei mai puternici oameni din tara,incluzand fiecare monarh care a domnit in timpul vietii artistului.Cu toate acestea,portretele sale sunt remarcabile prin faptul ca exprima intotdeauna adevarul despre personajele pe care le reprezinta.Unele dintre cele mai faimoase lucrari ale pictorului sunt Somnul Ratiunii Naste Monstri,Doi Mai 1808, Trei Mai 1808,Maja Nud,Maja Imbracata si Saturn Devorandu-si Unul DintreFii.

Franta Nicolas Poussin(1594-1665) s-a nascut in Franta,in localitatea Les Andelys,dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Italia,unde a dobandit un stil distant,reflexiv.Dintre picturile sale,se remarca Echo si Narcis,Uciderea pruncilor,Sfantul Ioan de la Patmos si Tancred si Herminia.Georges de La Tour(1593-1652) a pictat initial intr-un stil realistic,dar apoi s-a lasat influentat de stilul dramatic al lui Caravaggio.

Daca opera sa ar fi fost cunoscuta sau inteleasa mai devreme,ea ar fi exercitat asupra picturii franceze aceeasi influenta ca si cea a lui Poussin.Dintre picturile sale,de o originalitate fara seaman,mai cunoscute sunt:Noul nascut,Cantaretul din viela si Prizonierul. Charles LeBrun(1619-1690) a fost un decorator de interior de mare geniu,dar si un pictor de clasa.

El a proiectat cea mai mare parte a statuilor de la palatul Versailles,ca si mobila,tapiseria,argintaria si covoarele.Andre LeNotre(1613-1705) a fost cel mai mare arhitect de gradini al secolului al XVII-lea,dar cea mai cunoscuta creatie a sa este aranjamentul arhitectural de pe Champs Elysees,celebrul bulevard din Paris.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.