Barocul si clasicismul

Trimis la data: 2009-04-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 35
Autor: Areta Nistor
Dimensiune: 11kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
RUBENS, Peter Paul (1577-1640)-pictor flamand, creator al baroclui nordic, unul dintre marii maestrii ai picturii decorative. A lucrat numeroase compozitii cu caracter religios eroic si fastuos pentru Biserici din Anvers, Gand si Lille,lucrari ca Adoratia Magilor, Coborarea de pe cruce, Judecata de apoi,Martirul Sf. Ursule, Miracolul Sf. Ignatie, ciclul Sf. Charles Borromee s.a. Serii de cicluri apologetice comandate de Curtile europene (27 de lucrari pentru Viata Mariei de Medici, proiectul pentru Viata lui Henric al IV sau decorarea pavilionului de vanatoare Torre de la Parada, langa Madrid).
(Rapirea fiicelor lui Leucif, Cele trei Gratii,). Preferinta pentru formele opulente si nudurile planturoase (Helene Fourment, Helene si fiul sau Francois, Gradina amorului s.a.). Mare virtuozitate tehnica,gama cromatica si tonalitati calde (carmin,auriu,argintiu). REMBRANDT, Harmensz van Rijn (1606-1669), pictor si gravor olandez. Uul dintre cei mai mari pictori ai lumii.

Prima faza,marcata de prdilectia penru efectele de clarobscur, este urmata de cea influentata de baroc,in care pictura sa se caracterizeaza prin optimism si dramatism. In urma unor evenimente autobiografice tragice,dinamismul baroc al picturii se tempereaza, dominate fiind pentru aceasta perioada compozitia echilibrata, o gama de acorduri subtile de culori calde, variatiile de consistenta ale pastei, clarobscurul sau modalitatile tonale. Importante acum sunt implicatiile spirituale si sufletesti ale personajelor.

Portrete de grup (Rondul de noapte, Lectia de anatomie a doctorului Tulp) si individuale (Jan Six, Evreu batran), circa 6 de portrete constituind o autentic autobiografie spirituala. Compozitii inspirate din Vechiul si Noul Testament, devenite faimoase in intreaga lume (Hanan cerand iertare Esterei, Intoarcerea fiului risipitor, Hristos la Emaus, Binecuvantarea lui Iacob etc.). Gravuri in acvaforte, exceptionale prinperfectiunea tehnica si noutatea viziunii (Dr. Faust, Piesa de 100 de guldeni).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.