Basmul

Trimis la data: 2003-04-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 3092
Autor: Daniel Catalin
Dimensiune: 11kb
Voturi: 321
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera epică în proză sau în versuri în care se povestesc întâmplări fantastice puse pe seama unor personaje sau forţe supranaturale în luptă cu forţele răului, pe care le înving, se numeşte basm.
Basmele au următoarele particularităţi artistice:
- elementele reale se împletesc cu cele fantastice;
- folosirea formulelor tradiţionale fără de care opera nu ar fi încadrată în specia respectivă;

- prezenţa numărului 3 care îşi poate găsi explicaţia în Sfânta Treime: eroul trebuie să treacă trei probe, feciorii de împărat sau fetele sunt în număr de 3, există 3 zmei, 3 palate;
- de regulă , basmul are ca intrigă încălcarea interdicţiei sau a sfatului părintesc.

Eroul nu ascultă sfatul celor mai bătrâni, de aceea trece prin probele care îl formează ca om (specia poate fi considerată ca fiind asemănătoare altei specii literare: bildungs-roman);
- confruntarea dintre bine şi rău are ca deznodământ victoria binelui asupra răului care trădează concepţia populară optimistă conform căreia “adevărul iese întotdeauna la suprafaţă ” şi, oricât de mult ar suferi cineva care apără dreptatea şi adevărul, până la urmă va ieşi învingător. Deznodământul fericit este caracteristic basmelor .

În literatura noastră populară există un singur basm al cărui deznodământ este, în aparenţă , nefericit, deoarece eroul moare: ”Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”. Pentru omul din popor nemurirea este un concept negativ care poate scoate eroul de sub incidenţa normalului. Prin moartea lui Făt - Frumos, se revine la normal.

Opera literară” Aleodor Împărat” este o creaţie epică deoarece sentimentele autorului anonim sunt prezentate prin intermediul acţiunii şi al personajelor.

ACŢIUNEA. MOMENTELE SUBIECTULUI
Expoziţiunea. Acţiunea are în prim-plan pe Aleodor , un fiu mult dorit şi aşteptat de tatăl său.Intriga.În ceasul morţii, împăratul îl sfătuieşte să nu calce pe moşia lui Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop. Fiind dus pe gânduri, Aleodor uită de sfatul părintesc şi ajunge pe tărâmul interzis.
Desfăşurarea acţiunii.

Aleodor a fost surprins de Pocitania pământului care i-a cerut să i-o aducă pe fata împăratului Verdeş, dacă vrea să fie iertat pentru că a călcat pe moşia lui. Simţindu-se vinovat mai mult pentru că a încălcat sfatul părintesc, Aleodor a pornit către palatul lui Verdeş împărat. Pe drum a întâlnit o ştiucă pe care ar fi vrut să o mănânce pentru a-şi alina foamea, dar , la rugăminţile acesteia de a-i cruţa viaţa, a aruncat-o în apă.Ştiuca i-a dat un solzişor cu ajutorul căruia să o cheme dacă va avea nevoie de ea.

Mergând mai departe a întâlnit un corb pe care se pregătea să-l vâneze. Corbul a fost cruţat, iar Aleodor a primit “o peniţă”. A mai întâlnit un tăun pe care era gata să-l strivească , dar la rugămintea acestuia îi cruţă viaţa . A primit pufuleţ din aripioara tăunului. Ajuns la Verdeş împărat ,a stat trei zile fără să-l întrebe cineva ce aşteaptă .

După ce împăratul şi-a certat slugile, Aleodor a fost poftit înăuntru. Împăratul i-a spus că fata îi va fi dată numai dacă va reuşi să treacă trei probe. Dacă nu va reuşi să se ascundă şi va fi găsit de fată, capul o să-i stea alături da celelalte 99 care au eşuat în această grea încercare. În prima zi, Aleodor a chemat în ajutor ştiuca. Aceasta l-a făcut un cosăcel* şi l-a ascuns pe fundul mării, dar fata l-a găsit cu ajutorul unui ochean fermecat. Următoarea încercare a fost sortită eşecului, deşi Aleodor fusese transformat în pui de corb şi ascuns printre alţi corbi.

Fata l-a văzut şi de această dată. După această încercare fata l-a rugat pe tatăl ei să-l cruţe pe acest tânăr care i se pare deosebit, chiar de-ar fi să eşueze şi în a treia încercare. Cu ajutorul tăunelui, Aleodor s-a ascuns în părul fetei şi aceasta nu l-a mai găsit. Recunoscîndu-se înfrântă, a trebuit să plece cu Aleodor.

Punctul culminant. Auzind refuzul fetei, Pocitania a pleznit de necaz.
Deznodământul. Aleodor s-a întors victorios la împărăţia sa ;şi-a lărgit cuprinsul şi peste moşia Pocitaniei. S-a căsătorit cu fata împăratului Verdeş şi-au trăit până s-au istovit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.