Basmul

Trimis la data: 2004-02-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.15 / 10
Downloads: 2069
Autor: Oana Iacob
Dimensiune: 5kb
Voturi: 118
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Deoarece basmele reprezinta “ poezia dorintelor implinite “ si nazuintele poporului spre o viata fericita si multumita , ele aduc in prim plan personajele exemplare , exceptionale , care sunt purtatorele acestor idealuri , in final, implinite . De aceea majoritatea basmelor iau drept titlu chiar numele personajului principal , asa cum este si cazul creatiei populare “ Praslea cel voinic si merele de aur ".
Basmul
- personaj pozitiv -

Deoarece basmele reprezinta “ poezia dorintelor implinite “ si nazuintele poporului spre o viata fericita si multumita , ele aduc in prim plan personajele exemplare , exceptionale , care sunt purtatorele acestor idealuri , in final, implinite . De aceea majoritatea basmelor iau drept titlu chiar numele personajului principal , asa cum este si cazul creatiei populare “ Praslea cel voinic si merele de aur .
Acest basm fascineaza nu numai prin ineditul intamplarilor , dar si prin complexitatea personajului principal care , desi fiu de imparat , intruchipeaza insusirile alese ale omului din popor .
Cu toate ca este dispretuit de tatal sau , Praslea I se adreseaza cuviincios si isi asuma cu modestie misiunea : “ – Eu nu ma incumat a prinde pe hoti , ci zic ca o incercare de voi face si eu , nu poate sa-ti faca nici un rau .” Istet si precaut , isi ia “ carti de cetit , doua tepuse , arcul si tolba cu segeti “ , reusind sa-si alunge somnul si sa-l raneasca pe hot . Aceeasi istetime , dublata de un acut simt al anticipatiei , dovedeste si atunci cand , dandu-si seama de intentiile fratilor mai mari , leaga de franghie o piatra sau cand se angajeaza ucenic argintar .
La aceste insusiri se adauga vitezia si curajul cu care ii infrunta si ii omoara pe zmei , bunatatea sufleteasca ( el salveaza puii de zgripturoaica ) , darzenia si tenacitatea dovedite in atingerea scopului propus .
Cinstit si correct , dar si generos , mezinul ii iarta pe fratii cei mari , pedeapsa urmand sa fie data de forta divina in a carei dreptate el credea cu tarie .
Daca toate aceste trasaturi de caracter sunt obisnuite , Praslea are si unele insusiri supranaturale : el este inzestrat cu o forta impresionanta ( il baga pe zmeu in pamant pana la gat , omoara balaurul ) , cunoaste si intelege graiul corbului si al fapturilor de pe alt taram , are capacitatea de a se metamorfoza in foc , transforma palatele in mere si reuseste sa faca o furca de aur care sa toarca singura si o closca cu pui de aur .
Din toate insusirile sale se observa ca Praslea este un personaj complex , o impletire de insusiri omenesti si fabuloase prin care este definit un anumit ideal etic de cinste si adevar .
POWERED BY HTTP://WWW.REFERAT.RO/
CEL MAI COMPLET SITE CU REFERATE
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.