Basmul Doi feti cu stea in frunte

Trimis la data: 2009-03-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 10
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 0
Autor: Marinescu Otilia
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A fost cea fost; daca n-ar fi fost, nici nu s-ar povesti. A fost odata un imparat. Imparatul acesta stapanea o lume intreaga, si in lumea aceasta era un pacurar batran si o pacurita care aveau trei fete: Ana , Stana si Laptita. Ana, cea mai in varsta dintre surori, era frumoasa, incat oile incetau a paste cand o zareau in mijlocul lor ; Stana, cea mijlocie, era frumoasa, incat lupii pazeau turma cand o vedeau pe dansa stapana ; iara Laptita, cea mai tanara sora, alba ca spuma laptelui si cu par moale ca lana mieluseilor, era frumoasa - mai frumoasa decat surorile sale impreuna - frumoasa cum numai dansa era.
Intr-o zi de vara, cand razele soarelui erau mai stamparate, cele trei surori se dusera sa culeaga capsune in marginea codrilor. Pe cand ele culegeau capsunele, indata se aude un sir de tropote, ca si cand ar veni si s-ar apropia o ceata de calareti. Era cine era: era tocmai feciorul imparatului, venind ca sa mearga cu prietenii si cu curtenii sai la vanat. Tot voinici frumosi, crescuti in seile cailor, dar cel mai frumos si cel mai infocat armasar era... cine altul putea sa fie?... Fat-Voinic, fecior de imparat.

Focul cailor se stampara in zarirea celor trei surori si calaretii detera in pas mai incetisor , pana ce, veniti si sositi, se samtira dusi. - Auzi tu, sora, grai Ana catre sora sa mijlocie, daca m-ar lua pe mine, i-as framanta o paine din care mancand s-ar samti si-ar fi tot june si voinic, mai voinic decat toti voinicii din lume.
- Eu, zise Stana, daca m-ar lua, i-as toarce, tese si coase o camasa pe care , imbracand-o, s-ar putea lupta cu zmeii, trecand prin apa fara ca sa se ude, trecand prin foc fara ca sa se arda.

- Iara eu, grai Laptita, cea mai tanara sora, daca i-as fi sotie, i-as face doi feti-frumosi, gemeni cu parul de aur si cu stea in frunte, stea ca luceafarul din zori. Cand trec pe langa fete, voinicii, chiar si cei imparatesti, vad cu ochii si asculta cu urechile. Ascultand, ei auzira, auzind ei intelesera, iar intelegand, ei sucira franele si sarira la fete. - Sfanta-ti fie vorba si a mea sa fii, sotie de imparat! Grai feciorul de imparat radicand la sine pe sea pe Laptita cu capsune cu tot.

Si tu a mea! grai cel dintai voinic catre Stana, facand si el precum a vazut la stapanul sau.- Si tu a mea! grai al doilea in voinicie catre Ana, radicand-o si pe ea in sea.Facand asa, voinicii pornira catre curtea imparateasca. In ziua urmatoare se facura nuntile si apoi trei zile si trei nopti intreaga imparatie rasuna de veselia oaspetilor... Peste alte trei zile si trei nopti merse vestea in tara ca Ana si-a facut painea: a cules bobi, a macinat, a cernut, framantat si a copt panea precum a fost zis la culesul de capsune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.