Basmul Povestea lui Harap-Alb

Trimis la data: 2010-06-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudia_S
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul este o specie literara populara care a fost cultivat si de catre creatorii culti, impunandu-se si ca specie literara a literaturii culte (basm cult).
1.basmul, ca specie literara a genului epic nareaza dintr-o perspectiva naratoriala extradiegetica (un narator-martor al intamplarilor traite de personaje, narator care exista ca voce), intamplari puse pe seama unor personaje care au rolul de a stabili echilibrul;

Referate similare:

2. trasatura fundamentala a basmului este fabulosul intamplarii conventionale a caror logica ascultatorul sau cititorul nu o pune la indoiala.Fabulosul nu este sinonim cu fantasticul, dar este implicat in fantastic.
3. la nivelul basmului exista intamplari fantastice: calul zburator, metamorfozele - fata imparatului Ros se metamorfozeaza in pasare;
4. oralitatea care in basmul popular este un cod de transmitere de la cretor spre ascultator, devine in basmul cult un mod de creatie: graiul popular, proverbe si zicatori, invocarea cititorului de catre narator, etc;

5. basmul este un discurs narativ alcatuit din situatii numite functii (ideea unei secvente narative); orice basm incepe cu o situatie initiala de echilibru urmata de o situatie care deregleaza echilibrul, intamplari traite de erou pentru recuperarea echilibrului si instalarea lui.In basm, ceea ce s-ar numi intriga, este de fapt o situatie perturbatoare - un act nelegiuit, un furt, un neajuns, o dorinta neimplinita.

6.basmul este un discurs narativ secventat prin intermediul formulelor initiale, mediane, finale; formula mediana are rolul de a restabili firul intrerupt al naratiunii;
7.basmul se caracterizeaza prin umor, pentru ca oratorul care traieste intamplarile umoristice face "haz de necaz"; umorul devine o trasatura a stilului prin care lectorul retraieste fabulosul basmului.

"Povestea lui Harap-Alb este un basm atipic- incepe cu un dezechilibru: cei doi frati, craiul si Verde-imparat traiesc unul la un capat al Pamantului, celalalt la celalalt capat al Pamantului; cei doi frati nu s-au mai vazut din cauza distantelor, a drumurilor nesigure si a razboielor, mai mult, craiul are trei baieti, iar Verde-imparat are trei fete, incat craiul trimite carte fratelui sau ca sa numeasca un fecior care ar trebui sa-i urmeze la tron.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.