Basmul Povestea lui Harap Alb - argumentatie ca este basm

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul este o specie a genului epic: popular sau cult in care se prezinta intamplari la care participa personaje supranaturale dar si reale ce trec prin intamplari fabuloase. Basmul sustine ordinea valorica a binelui, de aceea deznodamantul este unul fericit, fortele binelui triumfand impotriva fortelor raului.
2.Tipar narativ-4secv
Basmul respecta un tipar narativ, intrucat indiferent de numarul de secvente indentificat de diferiti cercetatori, el este aproximativ acelasi. De regula tiparul narativ contine 4 secvente narative inegale ca lungime si consistenta:
1. starea de echilibru
2. tulburarea echilibrului
3. actiunea de recuperare a echilibrului
4. restabilirea echilibrului si rasplatirea eroului .

3.Personaje(bine,rau,adjuvanti)
Personajele nu sunt numai oameni ci si fiinte himerice, supranaturale ce apartin celor 2 categorii distincte: unele reprezinta binele, altele raul. Se identifica categoria adjuvantilor (personaje adjuvante) care il sprijina pe erou in a invinge fortele raului.

4.Compozitie(formule specifice, fenomenul triplicarii)
In compozitia basmului identificam o serie de formule specifice: expresii stereotipe care au functii foarte precise.
Formulele initiale "a fost o data ca niciodata" ... au rolul de a introduce cititorul in lumea fabuloasa a basmului. Expresia "a fost odata " indica un timp al inceputurilor: "illotempore"(acel timp) cand totul era posibil iar intamplarile erau unice si irepetabile.

Formulele mediane "Si inainte cu poveste ca de-aicea mult mai este", etc, sunt menite sa intretina atentia cititorului /ascultatorului. Pot avea un rol clar in delimitarea secventelor narative.Formulele finale "Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa" au rolul de a readuce cititorul in lumea reala, spulberand vraja.

Tot in compozitia basmului identificam fenomenul triplicarii (fenomenul de inmultire cu 3, multiplicarii cu 3): personaje, obiecte, intamplari. Apar asadar cifre magice 3,7,9,12, obiecte cu incarcatura magica (oglinda, peria, cutitul, amnarul, basmaua), expresii specifice ("zi de vara pana-n seara", "la soare te puteai uita dar la dansa ba") si motive specifice (unele dintre ele devenind toposuri): motivul calatoriei, imparatului fara urmasi, labirintului, drumului, probelor initiatice.

5.Basmul cult (naratiunea, dialogul,tema basmului si actiunea)
Basmul cult pastreaza in linii mari tiparul basmului popular insa autorul reorganizeaza elementele stereotipe conform viziunii sale artistice. De asemenea pastreaza cliseele compozitionale (tiparul narativ, formulele tipice, motivele narative) insa stilul este mai elaborat, naratiunea se imbina atat cu dialogul cat si cu descrierea, iar fabulosul sau supranaturalul este tratat intr-un mod realist.

"Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga, este un basm cult respectand toate caracteristicile speciei: naratiunea este la persoana a III-a cu un narator omniscient insa nu total obiectiv intrucat intervine adesea prin comentarii sau reflectii (in caracterizarea personajului principal: "Fiul craiului, boboc in felul sau "[ naiv].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.