Basmul-caractere generale

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul este cea mai importanta specie a creatiei populare in proza.In majoritatea basmelor populare ca si in cele culte actiunea este simpla desi desi se intinde pe destul de multe pagini.
Lumea basmelor e o alta lume decat cea reala.Personajele din basme sunt imparati si imparatese,feti-frumosi si fice de crai,zmei care traiesc pe taramul celalalt,balauri nesatiosi sau zgripturoi inspaimantatori.Faptele povestite se petrec undeva, intrun tinut indepartat,peste mari si tari,la capatul lumii intr-o imparatie fara hotare,unde sant toate altfel si unde se ajunge zburand pe cai inaripati,infruntand obstacole grele.Nu numai locul nu este determinat ci nici timpul.,,A fost odata ca niciodata...'' cand a fost?Cand s-au petrecut cele povestite,nimeni nun e spune.

Eroii mai traiesc inca,daca nu cumva vor fi murit.Unii din eroii basmelor sint prefacuti,prin vraji,in animale sau plante,iar dupa o vreme pot reveni la starea de la inceput.Altii sunt omorati si reinviati prin leacuri miraculoase.Actiunea basmului se naste prin conflictul dintre bine sir au,adevar si minciuna,asa cum sunt vazute aceste forte in conceptia despre viata a poporului.In basme sunt exprimate nazuintele si asteptarile poporului,visurile si aspiratiile catre o viata mai buna,dorinta de a supune fortele naturii,de a realize lucruri minunate pentru omenire,de a vedea triumfand adevarul si dragostea in lume.

Toate elementele fantastice din basm izvorasc din realitate,se impletesc cu realitatea,nefiind decat simboluri, transfigurari ale naturii,ale vietii sociale si ale caracterelor omenesti.LENIN spunea ca in basme se oglindesc dorintele si asteptarile poporului,psihologia lui.Oamenii din popor-copii si varstnici-privesc cu admiratie pe cei viteji,indrazneti,cu suflet generos si bun si vad in ei modele spre care nazuiesc.In afara de caracterul fantastic al intamplarilor,basmul se deosebeste de celelalte creatii populare prin unele mijloace de compozitie.

Basmele incep si se sfarsesc cu o serie de formule traditionale,care desi vareaza de la povestitor la povestitor,totusi in factura lor sint asemanatoare.Formulele introducerii n-au,de obicei,legatura cu continutul povestii,urmarind doar sa atraga atentia asupra caracterului ireal al actiunii.Dupa continut,formulele de introducere sint fantastice si hazlii,iar ca forma sint,de obicei,ritmice si ritmate si sublineaza unele momente principale din desfasurarea actiunii.Pentru a sublini frumusetea protagonistelor este des folosita expresia ,,la soare te puteai uita,dar la dansa ba''.

De asemenea,cresterea eroilor este redata hyIerbolic: ,,cat cresteau altii intr-un an,el creste intr-o zi.''Formulele de incheere sint,ca si in introducere, glumete,ritmice si rimate.Ele au ca scop sa readuca pe ascultatori din lumea fantastica la realitate.O alta trasatura deosebita a basmelor este repetarea cifrei trei.Feciorii imparatului sint trei si pazesc de trei ori marul.Zmeii sint in numar de trei,cu trei palate si tin prinse trei fete.

Cifra trei este folosita si pentru a reliefa cresterea progresiva a amanuntelor,calitativ si cantitativ.Repetarile creeaza o incetineala a ritmului actiunii,care pe deoparte,interesul pentru subiectul povestit,iar pe dealta parte,prin repetarea momentelor, intensifica impresia produsa asupra ascultatorilor. Basmele oglindesc comoara de invataminte izvorate dintr-o indelungata experienta de viata a poporului si setae lui de dreptate,de adevar si de bine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.