Basmul cult Povestea lui Harap-Alb comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul este o specie a literaturii populare sau culte (de obicei in proza), cu raspandire universala, construit pe o schema opozitionala bine-rau, in care se nareaza intamplari, mai cu seama fantastice, ale unor personaje imaginare (zane, feti-frumosi, animale nazdravane, balauri, zmei, etc).
In "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga, pot fi identificate particularitatile basmului popular: opozitia bine-rau, prezentarea unor intamplari fantastice si a unor personaje imaginare, triumful binelui asupra raului. Fiul cel mic al Craiului intruchipeaza in basmul lui Ion Creanga binele, in timp ce Spanul reprezinta raul. Harap-Alb este obligat de Span sa duca la indeplinire mai multe probe. De fiecare data ii sar in ajutor personaje imaginare, unele cu puteri iesite din comun.

Actiunea basmului lui Ion Creanga se desfasoara intr-un spatiu si intr-un timp nedeterminate, la fel ca in basmul popular : "Amu cica era odata intr-o tara un craiu, care avea trei feciori. Si craiu acela mai avea un frate mai mare, care era imparat intr-o alta tara, mai indepartata". "Povestea lui Harap-Alb" prezinta o situatie initiala. Craiul primeste de la fratele sau, Imparatul Verde, o scrisoare prin care ii cere sa-i trimita pe unul dintre feciorii sai pentru a-i urma la tron, intrucat nu are decat fete. Asadar, unul dintre fii craiului trebuie sa plece pentru totdeauna de acasa, pentru a implini voia unchiului sau. Dupa esecul fratilor mai mari care nu au reusit sa treaca de pod, mezinul Craiului se hotaraste sa-si incerce si el norocul. Sfatuit de Sfanta Duminica, el ii cere tatalui sau calul, armele si hainele cu care a fost mire, pentru a pleca la drum. Ajuns la pod, nu se sperie de ursul care ii taie calea. Sub blana de urs era chiar Craiul care voia sa-si puna fiul la incercare. Fiul cel mic este sfatuit de Crai sa nu aiba de-a face cu Spanul si cu Omul Ros. Speriat de dificultatea drumului, mezinul accepta in cele din urma sa se insoteasca cu un Span, pe care il ia sluga. Spanul afla incotro se duce fiul Craiului si cine este. Convingandu-l pe mezinul Craiului sa coboare intr-o fantana, ca sa se racoreasca, il inchide si-i cere sa-i dea toate informatiile de care are nevoie. Nu accepta sa-l scoata din fantana decat daca schimba rolurile: "Si de azi inainte, eu sa fiu in locul tau nepotul imparatului, despre care mi-ai vorbit, iara tu, sluga mea". Spanul este cel care-i da nume fiului de crai : "De-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb; aista ti-i numele, si altu nu".
Ca in orice basm, eroul trece prin mai multe probe. Spanul il pune pe Harap-Alb sa aduca salatele din gradina ursului. Apoi ii pretinde pietrele nestemate de pe capul si pielea cerbului. Calul si Sfanta Duminica il ajuta. Cea mai dificila proba la care Spanul il supune pe Harap-Alb este sa o aduca pe fata Imparatului Ros. Si de aceasta data el va fi ajutat. Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila si Pasari-Lati-Lungila il insotesc la Ros Imparat si dejoaca toate planurile acestuia, obligandu-l sa-i dea fata.

Pe drumul de intoarcere, Harap-Alb reuseste sa o supuna pe fata Imparatului Ros. Cand ajung la imparatie, Spanul este atras de frumusetea ei, dar aceasta le spune tuturor cine este adevaratul nepot al imparatului. Infuriat ca a fost demascat, Spanul ii taie capul lui Harap-Alb, dar fata Imparatului Ros il readuce la viata, dupa ce calul l-a omorat pe raufacator. Harap-Alb si fata Imparatului Ros primesc binecuvantarea Imparatului Verde si se casatoresc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.