Basmul cult - Harap-Alb

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de basm vine din slava veche si inseamna "nascocire","scorneala".
Definitie: Basmul desemneaza o specie a epicii populare si culte, in proza, mai rar in versuri, in care personaje imaginare (regi, zane) traverseaza intamplari fantastice si in care fortele Binelui triumfa intotdeauna asupra Raului.
Criticul literar G. Calinescu in lucrarea Estetica basmului numea basmul "oglindire a vietii in moduri fabuloase".
Harap-Alb este un Fat-Frumos din basmele populare, capabil si curajos, dar ramane in zona umanului, fiind prietenos, cuminte si ascultator, ca un flacau din Humulesti. Calatoria pe care o face pentru a ajunge imparat este o initiere a flacaului in vederea formarii lui pentru a deveni conducator.Semnificatia numelui reiese din scena in care Spanul il pacaleste pe fiul craiului sa intre in fantana. Naiv, lipsit de experienta si excesiv de credul, fiul craiului isi schimba statutul din nepot al Imparatului Verde in acela de sluga a spanului:

"De-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb, aista ti-i numele si altul nu". Numele lui are sensul de "rob alb", deoarece harap inseamna negru, rob. Devenit sluga spanului, isi asuma si numele de Harap-Alb, dovedind in acelasi timp loialitate si credinta fata de stapanul sau, intrucat jurase pe palos. Cinstit din fire, Harap-Alb nu-l tradeaza niciodata pe span, desi un stapan tiran ca acesta ar fi meritat.
Faptele eroului raman si ele in limita umanului, iar probele care depasesc sfera realului sunt trecute cu ajutorul celorlalte personaje, inzestrate cu puteri supranaturale.

Probele la care il supune spanul sunt menite a-l deprinde pe flacau cu greutatile vietii, cu faptul ca omul trebuie sa invinga toate piedicile ivite in viata sa, pregatindu-l pentru viitor. In trecerea acestor probe, Harap-Alb este umanizat, el se teme, se plange de soarta. De asemenea, sufletul lui bun, dragostea pentru albine si furnici il face sa le ocroteasca si sa le ajute atunci cand le intalneste in drumul sau. De aceea, Harap-Alb are capacitatea de a-si face prieteni adevarati, loiali, care sa-l ajute in orice imprejurare dificila a vietii.

O experienta determinanta pentru maturizarea eroului o constituie intalnirea cu omul ros, care este un alt pericol de care ar fi trebuit sa se fereasca, asa cum il sfatuise tatal. Desi inzestrat cu importante calitati, Harap-Alb parcurge o perioada de formare a personalitatii.
Arta naratiunii lui Ion Creanga:Basmul cult "Povestea lui Harap-Alb" are ca sursa de inspiratie basmul popular, de la care autorul pastreaza motivele (calatoria, incercarea puterii, petitul, probele), personajele fabuloase, ajutoarele venite in sprijinul binelui, formulele tipice si poarta amprenta autorului prin umanizarea fantasticului prin comportamentul, gestica, psihologia si limbajul personajelor astfel ca lumea fabuloasa a basmului traditional primeste atribute caracteristice lumii satului.

Umorul, jovialitatea, oralitatea povestirii particularizeaza stilul si talentul prozatorului, definind arta naratiunii la Creanga. Arta naratiunii se contureaza cu totul aparte in proza lui Creanga prin ritmul rapid al povestirii, fara descrieri suplimentare, prin dialogul dramatizat, prin umorul debordant, prin oralitatea stilului, dar mai ales prin folosirea numeroaselor proverbe. Numele personajelor constituie o particularitete a basmului lui Creanga, deoarece ele definesc trasatura dominanta de caracter: Setila: poate fi betivul satului, Flamanzila: taranul lacom si mancau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.