Basmul cult

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de basm vine din slava veche si inseamna "nascocire","scorneala".
Definitie: Basmul desemneaza o specie a epicii populare si culte, in proza, mai rar in versuri, in care personaje imaginare (regi, zane) traverseaza intamplari fantastice si in care fortele Binelui triumfa intotdeauna asupra Raului.
Criticul literar G. Calinescu in lucrarea Estetica basmului numea basmul "oglindire a vietii in moduri fabuloase".
La 1 martie 1837, dupa marturisirea proprie, se naste la Humulesti in tinutul Neamtului, Ion Creanga, primul din cei opt copii ai familiei si care va deveni una din figurile "boemei iesene" (Tudor Vianu), un clasic al prozei romanesti. Periplul scolilor si imaginea primei varste sunt redate in cuprinsul Amintirilor din copilarie. Omul matur, preot fara vocatie, institutor daruit, prieten adevarat, este un nostalgic care face haz de necaz.

Creanga scrie o serie de manuale scolare prin care contribuie la reformarea invatamantului romanesc si isi castiga reputatie in cercurile profesorilor. Dupa ce il cunoaste pe M. Eminescu, incepe sa scrie povestiri, iar Soacra cu trei nurori este primul text citat la cenaclul Junimea si apoi publicat in revista Convorbiri literare. Creanga se stinge din viata in ziua de 31 decembrie 1889.Semnificatii: in afara de motivele preluate din basmul popular, in Harap-Alb este enuntat motivul interdictiei, a tabu-ului (in basm sunt in numar de 2: feciorul de imparat este sfatuit sa se fereasca de span si de omul ros.

- semnificatia titlului, a numelui Harap-Alb, reiese din scena in care spanul il pacaleste pe fiul craiului sa intre in fantana. Naiv, lipsit de experienta si excesiv de credul, fiul craiului isi schimba statutul din nepot al imparatului Verde, in acela de sluga a Spanului: "De-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb, aista ti-i numele, si altul nu". Numele lui are sensul de "rob alb", deoarece "harap" inseamna negru, rob.
Subiect:

Subiectul este simplu, specific basmelor populare, cu eroi si motive populare, in care supranaturalul este impletit cu realul personajelor taranesti din Humulestii lui Creanga. Dupa formula de inceput consacrata ("Amu cica era odata intr-o tara"), prima secventa are la baza motivul alegerii eroului destinat peripetiilor pe baza unei probe: din cei trei frati doar cel mai mic reuseste sa treaca podul, infruntand ursul urias, datorita calului, hainelor si armelor care fusesera ale tatalui ca mire.

Mezinul le ceruse ca urmare a sfatului Sfintei Vineri pe care il castigase prin mila si bunatate. Inainte sa inceapa calatoria in vederea formarii sale, este enuntata interdictia din partea tatului, sub forma de povata. Trecand podul, hotar simbolicintre taramul cunoscut al grijii si povetelor parintesti, fiul craiului intra intr-un univers strain lui, in care are loc ratacirea simbolica. Padurea apare in numeroase basme ca spatiu labirintic, ca proba capitala in drumul eroului, aici se adapostesc fortele raului a caror intalnire nu poate fi evitata, asa cum este anticipata de sfatul craiului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.