Batalia de la Marasti

Trimis la data: 2012-01-07
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 3486
Autor: Claudia
Dimensiune: 11kb
Voturi: 201
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
INCA de la data de 19 mai 1917,comandamentul armatei 2 a primit instructiunile care detaliau modul de organizare si desfasurare a ofensivei armatelor aliate de pe frontul roman. Dupa cateva zile ,la 11 iunie alte instructiuni aduceau noi precizari si puneau la punct neclaritatile care au fost semnalate dupa studiul primului document. Misiunea primita de armata 2 romana prevedea ruperea apararii inamicului in sectorul sau de ofensiva,in cooperare cu armata 4 rusa ; izgonirea dusmanului din bazinul SOVEJA si trecerea trupelor noastre pe cursul superior al raului PUTNA.
INCA de la data de 19 mai 1917,comandamentul armatei 2 a primit instructiunile care detaliau modul de organizare si desfasurare a ofensivei armatelor aliate de pe frontul roman. Dupa cateva zile ,la 11 iunie alte instructiuni aduceau noi precizari si puneau la punct neclaritatile care au fost semnalate dupa studiul primului document.

Misiunea primita de armata 2 romana prevedea ruperea apararii inamicului in sectorul sau de ofensiva,in cooperare cu armata 4 rusa ; izgonirea dusmanului din bazinul SOVEJA si trecerea trupelor noastre pe cursul superior al raului PUTNA.Pentru indeplinirea misiunii armata dispunea de 2 comandamente de corp de armata, 4 divizii de infanterie, o brigada de cavalerie,56 batalioane, 14 escadroane, 228 de guri de foc si 21 avioane.

In fata armatei 2 romane se aflau amplasate o parte din trupele GEROK,care formau aripa dreapta a armatei 1 AUSTRO-UNGARE.Totalul acestor trupe se ridica la 21 batalioane, 36 escadroane si 142 guri de foc.Terenul stapanit de inamic cunoscut sub numele de DEPRESIUNEA VRANCEI este marginit spre nord,spre vest si spre sud de un sir de munti inalti.Armata 2 romana a hotarat ca acolo este locul unde sa atace.

Grupul GEROK isi stabileste apararea pe coarda de dealuri,intarindu-se cu puternice lucrari de fortificatii.La baza sistemului de lucrari de aparare dusmane stau cateva „centre de rezistenta” adevarate batalioane inchise. Ele erau construite dintr-un labirint de santuri, adaposturi pentru armament,pentru oameni si pentru munitii si inconjurate cu gard de sarma ghimpata.

Mai spre sud ,vrajmasul construise un sistem de lucrari de aparare in terenul descoperitdin zona satului MARASTI,localitatea a fost inclusa intr-un puternic centru de rezistenta flancat de alte centre spre nord si spre sud.Un al patrulea centru de rezistenta a fost organizat pe dealul TEIUSULUI .Pentru declansarea lovituri armata 2 romana alege partea stanga a zonei armatei,intre POIANA INCARCATOARE si inclusiv satul MARASTI ,pe o largime de 13km.

Hotararea comandamentului armatei este, sa lupte.Pentru executarea ruperi initiale sunt destinate divizia 3 infanterie si divizia 6 infanterie.Aceste forte impreuna cu artileria grea a armatei este subordonata corpului 2 armata comandat de generalul ARTUR VAITOIANU.Pe restul frontului, lung de 22km,ramanea sa actioneze corpul 4 armata, al generalului VALEANU,avand subordonate divizia 8 infanterie si o brigada din divizia 6 infanterie,cu misiunea sa fixeze prin atacuri locale fortele din fata,impiedicandu-le sa intervina in sectorul de rupere.

IN ziua de 7 iulie totul era gata pregatit.Ostasii nostri asteapta ordinul de atac.In priajma inceperi ofensivei de la MARASTI comandantul armatei se adreseaza militarilor: „Ostasii!A sosit momentul mult asteptat de toata suflarea romaneasca,de voi insa mai mult decat oricine,sa reluam lupta pentru a rasturna zagazul dincolo de care se aud gemetele parintilor,fratilor nostri sub apasarea vrajmasului hraparet. Nu uitati ca reluam lupta pentru cea mai sf.si mai dreapta cauza,pt.izgonirea cotropitorilor din caminele noastre”.

In dimineata de 9 iulie incepe pregatirea de artilerie.228 de tunuri de toate calibrele varsa un uragan de foc si de hotel asupra pozitiilor vrajmase.Sub loviturile artileriei noastre grele transeele dusmane se naruie.Generalul GEROK ordoneaza armarei sale sa loveasca trupele romane aflate in dispozitiv ofensiv.Dar bateriile noastre dirijate de observatorii din avion , isi concentreaza focul asupra pieselor inamice, distrug o parte din ele si reduc la tacere tunurile vrajmasului.

Ploaia face ca tragerile artileriei sa fie intrerupte de mai multe ori in cursul acestei zile.In seara de 10 iulie,cercetasii trimisi sa verifice efectele pregatiri de foc raporteaza ca aceasta si-a atins scopul:la nord de MARASTI,artileria a realizat 12,dintre care 7 complet si 5 partial.La cateva minute dupa mieul nopti,ostasii nostri ies in taina din transee si se indreapta spre transeele dusmane.Trec apa LIMPEJOAREI,care-i separa de vrajmas,si incep sa se catere pe malul abrupt al paraului.Dupa sfortari obositoare romanii ajung la 150m de inamic.Linistea noptii e intrerupta de un bubuit puternic.

Pozitia dusmana aflata intre POIANA INCARCATOARE si dealul MANASTIOARA,este luminata de explozii ale armatei romane.Un sfert de ora mai tarziu,o racheta trasa de la punctul de comanda al Diviziei 3 infanterie romane vesteste inceperea atacului.Cu baioneta la arma,cu strigate de ura,ostasii nostri se napustesc asupra liniilor vrajmase.
Trecand prin bresele facute de artilerie or taiate de ei cu foarfeca,romanii se reped in transeele dusmanului,unde se incinge o apriga lupta corp la corp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.