Baza legala si documente programatice

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.36 / 10
Downloads: 42
Autor: Nae Miruna
Dimensiune: 14kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baza legala a relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana o reprezinta Acordul European de Asociere. Acest document a fost semnat la 1 februarie 1993, a fost promulgat de Presedintele Romaniei la 5 aprilie 1993 si publicat in "Monitorul Oficial" din 12 aprilie 1993. Acordul European a intrat in vigoare la 1 februarie 1995. Acordul European instituie asocierea Romaniei la Uniunea Europeana si stabileste formele dialogului politic permanent. Principiile generale ale Acordului si obiectivele procesului de asociere.
La 25 martie 1998, Comisia Europeana a aprobat Parteneriatele pentru Aderare pentru cele 10 tari candidate din Europa centrala si de est, elemente centrale ale strategiei intarite de pre-aderare.
Parteneriatul pentru Aderare sprijina Romania in pregatirea pentru aderare prin stabilirea obiectivelor prioritare ale integrarii, asa cum sunt ele identificate in Rapoartele Comisiei, precum si prin dirijarea asistentei financiare acordate de Uniunea Europeana pentru indeplinirea acestor prioritati.

Parteneriatul pentru Aderare se concentreaza pe pregatirea Romaniei in vederea indeplinirii in totalitate a criteriilor de aderare stabilite de Consiliul European de la Copenhaga (1993). 4. Programul National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (PNAR)In 1998 Guvernul Romaniei a dat publicitatii prima versiune a Programului National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (PNAR), care a fost conceput ca un document de lucru, supus periodic actualizarii si imbunatatirii, in conformitate cu evolutia procesului de reforma si pregatire a tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana.

PNAR a fost actualizat in iunie 1999, pe baza programului de guvernare, a progreselor inregistrate de Romania in anul precedent si a rezultatelor procesului de examinare analitica a acquis-ului comunitar. PNAR 1999 concentreaza eforturile administrative si financiare pentru indeplinirea prioritatilor Parteneriatului pentru Aderare, circumscrise interesului national de integrare europeana.

PNAR constituie instrumentul national de programare si urmarire a procesului de pregatire a Romaniei pentru aderarea la UE. El va ramane un document evolutiv si va fi actualizat continuu in functie de realizari si de noile prioritati. Programul asigura coordonarea institutiilor implicate in procesul de pregatire a aderarii si informarea acestora asupra evolutiilor inregistrate in alte sectoare in care nu sunt direct implicate.

Programul prezinta o importanta deosebita pentru planificarea bugetara si pentru directionarea asistentei financiare externe, conform art. 7 din HG nr. 114/1999. Incepand cu anul 2000, odata cu dublarea volumului asistentei acordate de UE prin deschiderea accesului la fondurile pre-structurale, programarea acestor fonduri trebuie sa devina parte integranta a procesului de constructie a bugetului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.