Baze de date avansate

Trimis la data: 2010-07-23
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 9
Autor: Otescu Cornel
Dimensiune: 30kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sintagma “ciclu de viaţă” este folosită ca loc comun în analiza sistemelor şi în prelucrarea datelor pentru o secvenţă de faze în evoluţia software-ului. Conceptele de “ciclu de viaţă” sunt folosite pentru a explica dezvoltarea sistemelor, pentru a organiza proiecte de sisteme, pentru a standardiza documentaţia şi pentru a comunica progresul sistemelor.
În general, nu există concordanţă asupra ceea ce înseamnă fază în ciclul de viaţă al sistemului. Unii vorbesc de 17 faze pentru a descrie dezvoltarea sistemului, alţii nu folosesc mai mult de trei faze. Multe propuneri cad pe undeva între aceste limite.

Următoarele faze descriu percepţia tipică a procesului de dezvoltare a sistemului:Definirea problemei: recunoaşterea faptului că este nevoie de un sistem nou, identificarea scopurilor şi a obiectivelor, redactarea (întocmirea) costurilor şi a restricţiilor de livrare.

Studiu de fezabilitate: decizia asupra magnitudinii efortului de dezvoltare, urmărirea disponibilităţii resurselor, estimarea costurilor şi planificării preliminare, evaluarea costurilor versus beneficii.
Analiza sistemului existent: revederea documentaţiei de sistem, a soft-ului şi a procedurilor existente şi identificarea deficienţelor şi insuficienţelor sistemelor existente.

Proiectarea preliminară: identificarea subsistemelor majore, a funcţiile lor, a interfeţelor subsisteme, descrierea fişierelor de bază şi a fluxului în sistem, analizarea mediilor de calculator gazdă şi de comunicaţii precum şi a formelor de bază pentru intrări şi ieşiri.
Proiectarea detaliată: identificarea modulelor de codificat, dezvoltarea algoritmilor detaliaţi, a procedurilor, a controalelor, a fişierelor, a organizării rapoartelor şi a formelor de intrare.

Programarea: scrierea codului pentru a implementa modulele identificate în faza de proiectare detaliată şi testarea unităţilor.
Testarea: dezvoltarea datelor de test pentru integrarea sistemului, testerea sistemului, evaluarea performanţei sistemului şi obţinerea acceptării pentru sistem.

Conversia: transferarea sistemului în starea de producţie; convertirea fişierelor în noile formate, conducerea operaţiilor paralele şi realizarea despărţirii de cel vechi.
Operarea: gestionarea sistemului colectarea de rapoarte de probleme, oferirea de rapoarte şi de date operaţionale, proiecţia încărcărilor de lucru.Documentarea, antrenarea şi gestionarea proiectului se realizează în paralel cu aceste faze ale ciclului de viaţă.

Aceasta este o vedere tradiţională a dezvoltării sistemelor, care statuează dezvoltarea sistemelor pe instrucţiuni precise de cerinţe funcţionale şi apoi o prelucrează de la proiectarea preliminară la cea detaliată până când sistemul terminat este livrat utilizatorilor săi. Ea presupune să sistemele se nasc, trăiesc şi apoi, eventual, se înbolnăvesc şi mor, după care sunt înlocuite cu mai “tinere” şi înbunătăţite generări de cod.

Ciclul de viaţă al codului aplicaţiilor sistem este de aproximativ 10 ani, dar în scădere. Datele, ca şi sistemele au ciclu de viaţă. Când datele se nasc, ele sunt personale, căci sunt proprietatea persoanei care le-a creat şi sunt complet sub controlul persoanei. Dacă datele persoanei se dovedesc utile, există o presiune care le face cunoscute din ce în ce mai multor persoane, aşa că datele personale devin date partajate. Datele nu mor niciodată.

Datele istorice pot fi arhivate, dar ele nu dispar. Ele nu sunt înlocuite de date noi, cu toate că pot primi roluri diferite (de ex. arhivare) atunci când noi date sunt achiziţionate. Noile sisteme de aplicaţii nu sunt create pentru a înlocui datele vechi cu date noi ci pentru a înbunătăţi modul de prelucrare şi gestionare a datelor. Atunci când datele sunt partajate, calitatea lor trebuie să fie mai bine controlată.

Cu cât o dată se maturizează, nevoia de control creşte. Cu cât oamenii se încred mai mult în dată, cu atât devine mai important ca datele să fie protejate, accesibile şi de o înaltă calitate. Recunoaşterea unui ciclu de viaţă a datelor conduce la înţelegerea faptului că datele au vieţi distincte de cele ale sistemului construit pentru a le manipula şi accesa.

2. Necesitatea unei metodologii de dezvoltare a sistemelor axate pe date
Dacă bazele de date sunt implementate folosind orientarea tradiţională pe aplicaţii, discutată în capitolul precedent, atunci proiectele de baze de date vor urma ciclul de viaţă tradiţional. Din nou, acest ciclu presupune că bazele de date vor muri şi lucrul acesta este pregătit încă din start.

O alternativă este de a lăsa resursa de date să evolueze, fără a o constrânge la limitele de astăzi ale aplicaţiilor şi organizaţiilor. Într-adevăr, anumite companii mută oamenii pentru a înbunătăţi comunicarea în cadrul organizaţiei şi înţelegerea de către angajaţi a afacerii companiei. Marginile naturale ale aplicaţiei au tendinţa de a mişca mai încet decât cele ale organizaţiei, dar totuşi ele se mişcă.

O modalitate de a implementa un mediu efectiv orientat pe date este de a adopta un cadru care
1.explică tipurile de relaţii de date pertinente în mediile de baze de date.
2.accentuează independenţa aspectelor utilizator şi implementare în gestionarea datelor.
3.este independent de orice abordare de modelare date particulară unui vânzător de DBMS.

Un astfel de cadru este abordarea cu trei scheme pe care am prezentat-o sumar în capitolul introductiv al acestui curs. Vom reveni acum mai pe larg asupra acestei arhitecturi propuse la mijlocul anilor 70 şi publicate în 1977 într-unraport ANSI “The ANSI/X3/SPARC DBMS Framework: Report of the Study Group on Database Management Systems”.

O definiţie de dicţionar a schemei este “diagramă, plan, proiect, schiţă”. Într-un context de gestionare de date, cuvântul schemă înseamnă însă o structură de date care este formalizată în concordanţă cu o mulţime de reguli.

O schemă este un model, pictat uzual în diagrame şi câteodată însoţit de descrieri în cuvinte. Abordarea cu trei scheme are trei tipuri de scheme, fiecare cu un scop specific. În plus, abordările alternative pot fi mapate pe abordarea cu 3 scheme, ceea ce vom vedea în capitolele următoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.