Bazele Biblice ale darului profetic

Trimis la data: 2003-05-12
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.69 / 10
Downloads: 2540
Autor: Liviu Stanoiu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 207
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1994 Biserica Crestina Adventista de ziua a Saptea numara mai mult de 8,38 de milioane de membri adulti botezati,care locuiau in 208 din 236 tari si alte regiuni ale lumii(dupa statisticile Organizatiei Natiunilor Unite). Ei vorbeau 732 de limbi si publicau in 219 dintre ele;si biserica continua sa creasca cu o rata anuala de aproximativ 500.000 de membri. Denominatiunea, initial organizata in 1860, s-a dezvoltat din a II-a Miscare Adventa inceputa de William Miller, un fermier care dupa convertirea la credinta baptista a devenit preot la sfarsitul anilor 1830, inceputul anilor 1840.
Cofondatori au fost :
James S. White, fost preot milerit. Ellen G.White , sotia sa care, conform invataturilor Bisericii Crestine Adventiste a fost un autentic profet in sensul biblic al termenului. Joseph Bates, un fost capitan al mărilor, pensionat care a participat in cele mai multe din reformele secolului XIX.

Unele din aceste reforme erau:
Abolitia sclaviei.
Proclamarea drepturilor marinarilor.
Miscarea pentru temperanta.
Restaurarea Sabatului Biblic de ziua a 7-a in omenirea universala.

2.Biserica adventista de ziua a 7-a crede ca, dintre toate denominatiunile crestine:
Ca sunt adevarata “ramasita” prefigurata in profetiile biblice din Ioel 2,28-31 si Apocalipsa 12,17 pe care scriptura o plaseaza in ultimile zile care anticipeaza revenirea lui Hristos pe Pamant.

Poseda doua misiuni caracteristice bisericii “ramasitei”
1.Ei serbeaza Sabatul zilei a 7-a pe care il gasim in cea de-a patra porunca a Decalogului, legea lui Dumnezeu ( Exod 20,8-11).
2.Ei poseda darul profetic in persoana doamnei White care :
A fost nascuta in 26 noiembrie 1827 si a murit la 16 iulie 1915 la 87 de ani. A acceptat chemarea divina de a deveni profet in decembrie 1844 la varsta de 17 ani, dupa ce de la varsta de 12 ani a fost invalida datorita unui accident care a dus la terminarea educatiei ei formale din clasa a treia sau a patra a scolii generale.

A scris peste 25 de milioane de cuvinte, asezate intr-o mare diversitate de subiecte, atat seculare , cat si religioase ( pentru comparatie: Biblia , versiunea King James are aproximativ 773.746 de cuvinte), care au fost scrise in mai mult de 100.000 de pagini in manuscris si au fost publicate ulterior in mai bine de 5.000 de articole si 100 de titluri de carti in limba engleza.

Astazi este recunoscuta ca fiind al patrulea cel mai tradus autor in intreaga istorie a literaturii, cel mai tradus scriitor femeie si cel mai tradus scriitor american din ambele genuri. In 1995, scrierile ei au aparut in 147 de limbi, numai “Calea catre Hristos” a aparut in 142 dintre ele.

Cel putin trei subiecte teologice sunt acceptate mai ales de crestinii Evanghelici ca rezultat al pozitiei adventiste bazate pe darul profetic al doamnei White.
a. A fost darul profetiei al Duhului Sfant, mentionat in epistolele lui Pavel despre “Darurile Spirituale”, localizat din punct de vedere istoric in jurul anilor 100 d.Hr., timp in care au fost scrise toate cartile canonice ale Noului Testament? Intr-adevar, nu cauta Ioan sa interzica acceptarea altor scrieri profetice ulterioare scrierii ultimei carti a Noului Testament, in Apocalipsa 22,18.

1. Multi Evanghelici spun ca acest dar deosebit a incetat atunci, desi ramasite ale acestui dar sunt prezente si in ziua de astazi.
2. Marea majoritate a adventistilor de ziua a saptea sustin ca darul profetic continua pana in prezent, dar intr-o forma limitata( totusi, adventistii de ziua a saptea nu cred ca Ellen G. White a fost singura care a avut acest dar in zilele noastre ).
3. Marea majoritate a crestinilor harismatici cred ca acest dar continua sa se manifeste si in prezent intr-un spectru larg de manifestari.

b. Sunt adventistii de ziua a saptea justificati in aplicarea profetiei din Ioel 2,28-32 ca o manifestare moderna a darului profetic in persoana doamnei White, apostolul Petru declara in Faptele Apostolilor 2,16-21 ca acest dar s-a manifestat in totalitate in ziua Cincizecimii in anul 31 d.Hr?

c. Sunt adventistii de ziua a saptea justificati in aplicarea expresiei “ marturiile lui Isus Hristos sunt spiritul profetiei” ( Apocalipsa 12,17; 19,10; King James Version) la Ellen G. White in timp ce un mare numar de traduceri recente ale Bibliei par sa indice altceva.
4. Scopul acestui studiu este sa examineze bazele Biblice pentru afirmatiile Bisericii Adventiste de ziua a Saptea ca Ellen G. White este un profet al ultimilor zile in lumina acestui subiect teologic.

I. Doctrina lui Pavel cu privire la “ Darurile Spirituale “

Simbolurile Biblice ale lucrarii Duhului Sfant
1. Scriptirile ne invata clar despre doctrina Trinitatii lui Dumnezeu care se manifesta in trei persoane distincte pe care crestinii le identifica in persoana Tatalui, Fiului si Duhului Sfant.

a. Oricare dintre invataturile lui Pavel cu privire la “ Darurile Spirituale” (in care este cuprins si darul profetiei ) ia in considerare a treia persoana a Dumnezeirii care este dadatorul tuturor “Darurilor Spirituale”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.