Bazele jurnalismului

Trimis la data: 2014-06-07 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 32 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: diana_tandaru Dimensiune: 104kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuvantul comunicare a devenit un insotitor al celor mai tulburatoare experiente intelectuale, un concept atragator si utilizat cu o frecventa de invidiat. "Comunicarea este terenul de intalnire conceptuala unde se intersecteaza relatiile interpersonale si inovatiile tehnologice, stimulentele politico-economice si ambitiile socioculturale, divertismentul usor si informatia serioasa, mediile ambiante locale si influentele globale, forma si continutul, substanta si stilul" - scrie originalul cercetator James Lull.

Indeobste, teoreticienii comunicarii sunt de acord ca toate procesele sociale implica si un proces de comunicare. "Numai in aparenta societatea este o suma statica de institutii sociale; in realitate, ea este reanimata sau reafirmata creator in fiecare zi de acte particulare de natura comunicativa care au loc intre indivizii ce o alcatuiesc. Orice structura culturala, orice act individual care tine de comportamnetul social implica, intr-un sens explicit sau implicit, comunicare" (E. Sapir).

De aceea, relatiile umane pot fi numite interactiuni comunicationale. Astfel incat conceptul de comunicare a devenit, in epoca noastra, unul universal si larg-cuprinzator. Si aceasta pentru ca, asa cum se afirma, totul, dar absolut totul, comunica. Asadar, cum "totul comunica", iar societatea noastra a fost deja numita "de comunicare", sunt autori, ca Lucien Sfez, care considera comunicarea drept substanta societatii.

2. Modelul fundamental al comunicarii.
Elementele fundamentale ale procesului de comunicare sunt: emitatorul, canalul, mesajul (informatia) si receptorul. Transmiterea sau transferul informatiei de la un participant (emitentul) la altul (receptorul) are loc prin intermediul unui canal de comunicare (hartia, pentru presa scrisa, ori undele, pentru radio). In procesul de comunicare urmarim patru scopuri esentiale: a) sa fim receptati (auziti sau cititi); b) sa fim intelesi; c) sa fim acceptati; d) sa provocam o reactie - o schimbare de comportament sau de atitudine.

Daca nu reusim sa fructificam nici unul dintre obiectivele propuse, putem considera ca am ratat procesul de comunicare. Daca receptarea informatiei provoaca o reactie, adica influenteaza comportamentul sau atitudinile receptorilor, se poate vorbi de un efect al comunicarii si astfel schema fundamentala a comunicarii capata forma:Asadar, considerand ca emitentul are, de la bun inceput, intentia de a provoca recptorului un oarecare efect, putem defini comunicarea drept un proces prin care un emitator transmite informatie receptorului prin intermediul unui canal, cu scopul de a produce receptorului anumite efecte (J.J.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.