Bazele legislatiei U.E

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 2208
Autor: Cristi65mad
Dimensiune: 6kb
Voturi: 103
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bazele legislatiei U.E
Comunitatile europene - se spune ca formeaza o noua ordine juridica care se inspira simultan din drept international clasic si din modelele cunoscute de dreptul federal.
Bazele legislatiei U.E
Bazele legislatiei U.E
V. Ordinea juridica comunitara
Comunitatile europene - se spune ca formeaza o noua ordine juridica care se inspira simultan din drept international clasic si din modelele cunoscute de dreptul federal.
Ordinea jjuridica comunitara este o ordine juridica intermediara curtea de justitie defiinind-o astfel :
"O noua ordine juridica internationala caruia statele membre ale Comunitatilor Europene i-au cedat desi in domenii restranse o parte din drepturile lor.(comert,agricultura,pescuit,si transporturi terestre)."

Definitie : Ordinea juridica comunitara reprezinta ansamblul de norme care guverneaza raporturile stabilite de catre comunitatile europene cu urmatoarele categoriide subiecte de drept :
- statele membre ,
- alte organizatii internationale ,
- persoane fizice si juridice din statele membre ale comunitatilor europene ,
- intreaga legislatie comunitara in vigoare .
Aceasta noua ordine juridica este guvernata de doua principii :
1. Integrarea directa a ordinii juridice comunitare in ordinea juridica interna a statelor membre (teoria monista)
2. Aplicabilitatea prioritara a dreptului comunitar in dreptul intern al statelor membre.

Bazele legislatiei U.E
Caracterele ordinii juridice comunitare :
- este o ordine juridica autonoma care se reflecta in autonomia izvoarelor dreptului comunitar , se reflecta in autonomia normelor comunitare ,
- autonomia reglementarii jurisdictionale a diferendelor ,
- este o ordine juridica integrata in dreptul statelor membre

Bazele legislatiei U.E
Consecintele acestui caracter sunt :
- subiecte de drept comunitar : - statele membre dar si particularii (persoane fizice si juridice din statele membre)
- organele nationale inclusiv tribunalele aplica regulile dreptului comunitar.In ansamblu ordinea juridica comunitara are in componenta doua categorii de norme : 1. norme juridice cu valoare de lege fundamentala si anume tratatele institutive si cele modificatoare ,
2. norme juridice cu valoare de legi ordinare elaborate de catre institutiile comunitare in existenta si functionarea lor.

Bazele legislatiei U.E
Izvoarele de drept comunitar cuprind :
- izvoarele primare (drept primar) in aceasta categorie intra tratatele constitutive si tratatele si actele modificatoare ,
- izvoarele secundare (drept derivat) in aceasta categorie intra toate actele normative si interinstitutionale ale institutilor comunitare ,
- normele de drept care provin din angajamentele externe ale comunitatilor europene (acordurile internationale) ,
- izvoarele complementare adica acte conventionale incheiate de catre statele membre in vederea aplicarii tratatelor ,
- izvoare nescrise .

Bazele legislatiei U.E
Cutuma nu este izvor de drept.
Personalitatea juridica a comunitatilor europene si Uniunilor Europene.
Cele doua comunitati dispun de o personalitate juridica distincta de cea a membrilor sai .Numai comunitatile au personalitate juridica, institutiile si organele nu au personalitate juridica.
Comunitatile sunt persoane juridice de drept public , dispun de un buget autonom , de un patrimoniu, institutii si organe distincte si nu in ultimul rand de agentii proprii.Agentiile au personalitate juridica.

Bazele legislatiei U.E
Personalitatea juridica a comunitatilor europene confera acestora vocatia de a deveni subiecte de drept in diferitele ordini juridice in care ele pot interveni interna si internationala.
1. Personalitatea juridica in ordine juridica comunitara
Drepturile si obligatiile comunitatilor sunt prevazute in tratatele constitutive. Comunitatile actioneaza ca persoane publice.Comunitatile europene stabilesc relatii functionare cu alte subiecte din ordinea juridica comunitara cu statele membre si comunitatile sunt reprezentate prin institutiile lor acestea avand atributii distincte.
2. Personalitate juridica in ordine juridica nationala
Cea mai larga si cunoscuta personalitate juridica de catre legislatii nationale.Astfel,comunitatile pot achizitiona bunuri mobile si imobile,pot instraina bunuri mobile si imobile,pot sa stea in justitie sau pot fi chemate in fata instantei sau pot chema in fata instantei.

Bazele legislatiei U.E
Manifestarea personalitatii juridice a comunitatilor europene in ordinea juridica internationala.
Comunitatile au vocatie de a se folosi de totalitatea mijloacelor de actiune internationala in special pt a incheia acorduri internationale.

Bazele legislatiei U.E
Privilegiile si imunitatile comunitatilor europene se gasesc in protocolul din 8 aprilie 1965.Comunitatile se bucura pe teritoriul statelor membre de toate privilegiile si imunitatile necesare indeplinirii obiectivelor lor (cladirile,localurile,arhivele aceste sunt inviolabile).Bunurile acestora nu pot face obiectul unor masuri de constrangere fara autorizarea Curtii de Justitie.Operatiunile pe care le realizeaza comunitatile sunt scutite de taxe vamale si fiscale.

Membrii institutiilor , reprezentantii statelor care participa la diferite activitati , misiunile statelor terte acreditate pe langa comunitatile europene precum si functionarii si agentii comunitari beneficiaza de o serie de privilegiisi imunitati.
In schim comunitatile europene nu dispun de comunitate de jurisdictie.Aceasta este cunoscuta numai functionarilor si agentiilor comunitatii in calitatea lor de oficiali.
Uniunea Europeana nu are personalitate juridica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.