Bazele logisticii

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 119
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 943kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Logistica = procesul de gestionare a achizitionarii, deplasarii si depozitarii materialelor, semifabricatelor si produselor finite, alaturi de fluxurile informationale corespunzatoare acestui proces, in interiorul intreprinderii (firmei) si al canalelor de marketing, cu scopul satisfacerii comenzilor cu cele mai mici costuri, precum si activele fixe tangibile care asigura desfasurarea in bune conditiuni a activitatii.
In acest context logistica creeaza valoare adaugata si poate juca un rol important in cresterea profitului intreprinderii (firmei).
O analiza a evolutiei notiunii de logistica ne conduce la concluzia potrivit careia aceasta ar avea urmatoarele componente: administratia, aprovizionarea, transporturile, depozitarea si manipularea materialelor, serviciile de suport si facilitatile.
Trecerea in revista a definitiei conceptului de logistica, evolutia structurilor si actiunilor specifice, precum si evidentierea componentelor acesteia sunt elemente care ne ajuta la intelegerea corecta a locului si rolului ocupat de catre logistica, dar si la folosirea sa ca mijloc eficient in derularea operativa a activitatilor din cadrul firmelor.

Rolul logisticii nu mai este numai de a asigura o functie operationala, ci si o functie tactica si strategica asupra fluxurilor fizice:
- functia operationala vizeaza realizarea in cadrul intreprinderii a mijloacelor necesare activarii fluxurilor: manipulare, ambalare, transport, stocare;
- functia tactica se refera in esenta la mijloacele necesare conducerii fluxurilor, pentru a le asigura programarea. Ea necesita adoptarea deciziilor necesare de la modurile de tratare, pana la realizare;
- functia strategica consta in definirea mijloacelor logistice necesare pentru a contribui la realizarea obiectivelor strategice generale pe care si le fixeaza intreprinderea.

Limitata initial la organizarea transporturilor si stocarii, logistica intervine azi in toate fazele ciclului de viata al produsului, de la conceptia sa pana la perioada post-vanzare si intretinere.Conducerea activitatii logistice are in atentie principiile logisticii si, coroborat cu acestea, activitatile specifice conducerii actiunilor in scopul realizarii obiectivelor propuse.

Principiile respective sunt: asigurarea corelatiei intre activitatea logistic si strategia firmei; existenta unei organizari globale; valorificarea integrala si oportuna a informatiei; pregatirea resurselor umane; relatiile de parteneriat reciproc avantajos cu alti participanti la activitatea logistica; performanta financiara; rentabilizarea serviciilor; importanta detaliilor pentru conducerea logistica; gestionarea unitara a volumului de activitati desfasurate; evaluarea si autodepasirea propriilor performante.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.