Bazele moleculare ale ereditatii

Trimis la data: 2015-04-06 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mihai_F Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Progrsele inregistrate in genetica clasica au ridicat ulterior, numeroase probleme legate de natura biochimica a materialului genetic, respectiv a genelor. Identificarea si studiul aprofundat al materialului genetic a putut fi rezolvat prin cercetari interdisciplinare de genetica, biochimie, fiziologie, fizica, matematica. Aceste cercetari constituie realizarile cele mai importante ale stiintei contemporane si au pus bazele geneticii moleculare.

Prin genetica moleculara se intelege acea parte a geneticii care studiaza ereditatea si variabilitatea organismelor la nivelul moleculelor ce alcatuiesc materialul ereditar, in procesele de biosinteza a materiei vii. Nivelul complex al structurilor macromoleculare, interactiunile de ordin informational dintre acizii nucleici si proteine, multitudinea tipurilor de proteine ce alcatuiesc organismele au generat structuri supramoleculare care asigura existenta, variabilitatea si continuitatea materiei vii.

Proteine si acizi nucleici
Studiile de biochimie privind substratul material al ereditatii pretind o cunoastere temeinica a componentelor chimice din celula, precum si a proceselor de transformare a acestora. Din multitudinea de componente chimice ce intra in alcatuirea celulei, principalul substrat al materiei vii il constituie proteinele si acizii nucleici.Proteinele - sunt grupate in:Holoproteine care sunt constituite numai din aminoacizi;

Heteroproteine care pe langa aminocizi, mai poseda si o grupa prostetica (gr. Prosthetos = adaugat = alte grupari moleculare = molecule de vitamine, acizi nucleici, ioni metalici Fe, Cu si confera macromoleculei de proteina anumite proprietati chimice si biologice). Din grupul de heteroproteine fac parte: fosfoproteinele, glicoproteinele, cromoproteinele (subs.rezultate din comb. unei proteine cu un pigment, clorofila, hemoglobina) lipoproteinele si nucleoproteinele (proteina + nucleina = proteina + acid organic ce contine fosfor).

In componenta proteinei intra o holoproteina si acizii nucleici constituiti in nucleotide ( unitate a macromoleculei de ADN si ARN alcatuita din baza azotata, pentoza si radical fosforic). Proteinele sunt formate din aminoacizi care sunt legati prin legaturi peptidice, constituind lanturi polipeptidice, avand o structura macromoleculara. Datorita faptului ca proteinele contin in molecula lor lanturi si catene mari cu structuri interne diferite, pot avea in spatiu diferite configuratii, grupate in mai multe niveluri de organizare:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.