Bazele organizarii contabilitatii financiare

Trimis la data: 2011-07-11
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 360
Autor: Elena dragan
Dimensiune: 568kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principiul continuitatii activitatii, potrivit caruia se presupune ca intreprinderea isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in stare de lichidare sau de reducere sensibila a activitatii. Continuitatea activitatii se exprima clar in actul de constituire. Atunci cand functionarea este delimitata in timp sunt mentionate datele de incepere si de incetare a activitatii. Daca conducerea nu intentioneaza si nu este obligata sa lichideze intreprinderea s-au sa reduca esential volumul de producere, atunci se vor aplica metodele traditionale de evaluare a activelor, pasivelor, precum si de calculare a rezultatelor financiare care sunt prevazute in politica de contabilitate a intreprinderii.
In cazul in care intreprinderea intentioneaza sau este obligata sa se lichideze, atunci conducerea intreprinderii nu mai are dreptul sa utilizeze metodele traditionale de evaluare si calculare a rezultatelor financiare, in acest caz, se va recurge la utilizarea asa ziselor valori de lichidare, care de obicei sunt mai mici decat valoarea de bilant.

De exemplu, in cazul functionarii normale a intreprinderii, mijloacele fixe sunt reflectate in bilant la valoarea de intrare diminuata cu suma uzurii acumulate, iar in cazul lichidarii intreprinderii acestea vor fi evaluate la valoarea de vanzare (lichidare).
Contabilitatea de angajamente

In baza contabilitatii de angajamente , tranzactiile si evenimentele sunt recunoscute atunci cand apar, sunt inregistrate in evidentele contabile si sunt raportate in rapoartele financiare ale perioadelor la care se refera. De aici reiesa ca veniturile si cheltuielile se constata pe masura ce ele se castiga sau se produc si se reflecta in rapoartele financiare pentru perioadele la care se refera, indiferent de timpul efectiv de incasare sau plata a mijloacelor banesti.

Principiul permanentei metodelor
Principiul permanentei metodelor presupune continuitatea aplicarii regulilor si normelor privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniale si a rezultatelor asigurand comparabilitatea in timp a informatiilor contabile.

Acest principiu asigura aplicarea pentru aceleas elemente, structuri, domenii de activitate etc., a acelorasi metode de la o perioada de gestiune la alta. Modificarea metodelor de la un an la altul trebuie sa fie determinata de o profunda motivatie, cum ar fi: fuziunea intreprinderii, modificarea legislatiei contabile sau fiscale, schimbarea politicii economice sau comerciale, etc.


Principiul necompensarii
Principiul necompensarii prevede ca elementele de activ si de pasiv trebuie sa fie evaluate si inregistrate in contabilitate separat, nefiind admisa compensarea intre posturile de activ si cele de pasiv ale bilantului, precum si intre veniturile si cheltuielile din raportul privind rezultatele financiare. Necompensarea trebuie inteleasa in sensul ca pentru fiecare element patrimonial cu substanta materiala, pentru orice resursa care reflecta drepturi si obligatii, etc. trebuie sa fie deschis in contabilitate cate un cont.

Caracteristicile calitative ale contabilitatii (Legea contabilitatii, art. 6)
Relevanta. Informatiile relevante influenteaza deciziile economice ale utilizatorilor, ajutandu-i pe acestia sa evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, confirmand sau corectand evaluarile lor anterioare. Relevanta informatiei este afectata de natura sa si de pragul de semnificatie.

Credibilitatea. Informatia credibila nu contine erori semnificative si nu este partinitoare, iar utilizatorii au incredere ca prezinta cu fidelitate ceea ce se presupune ca ar trebui sa reprezinte sau ceea ce se asteapta, in mod rezonabil, sa reprezinte. Urmatorii factori contribuie la credibilitate: reprezentarea fidela, prevalenta economicului asupra juridicului, neutralitatea, prudenta, integralitatea.

Comparabilitatea: Informatia trebuie sa fie prezentata intr-o maniera consecventa de-a lungul timpului si intre entitati pentru a permite utilizatorilor efectuarea de comparatii semnificative.

Inteligibilitatea: Informatia trebuie sa fie usor inteleasa de utilizatorii care dispun de cunostinte suficiente privind desfasurarea afacerilor si a activitatilor economice, de notiuni de contabilitate si au dorinta de a studia informatiile prezentate cu diligentele cuvenite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.