Bazele stiintei politice

Trimis la data: 2009-03-18
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 80
Nota: 7.26 / 10
Downloads: 15
Autor: George
Dimensiune: 498kb
Voturi: 33
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Interesul crescând pentru politică din lumea occidentală democratică s-a
extins si în tările Europei centrale si de sud-est, începând cu ultimul deceniu al secolului trecut, când în această zonă a continentului s-a produs marea schimbare de la regimurile totalitare comuniste la o societate întemeiată pe statul de drept si pe pluripartidism.
În perioada de tranzitie, când se petrec mari prefaceri structurale si
institutionale, inclusiv pe planul constiintei sociale si al mentalitătilor, o pregătire specială în domeniul stiintelor politice a tineretului studios este imperativ necesar, pentru că nici o democratie autentică nu poate functiona decât având ca suport cetăteni capabili să-si manifeste optiunile politice în cunostintă de cauză, să creeze
o opinie publică critică si exigentă, sensibilă la orice încălcare a drepturilor si libertătilor publice, a bunei functionării a statului de drept si constitutionalitătii vietii politice.

II. SCOPUL CURSULUI
Cursul îsi propune, asadar, să introducă pe student în esenta politologiei, să-l familiarizeze cu problemele sistemului politic si ale puterii politice, să-l înarmeze cu cunoasterea principalelor ideologii si doctrine politice istoriceste constituite, învătându-l să aprofundeze valorile politice fundamentale ale lumii civilizate.

Pe acest fond ideatic, cursul va prezenta si analiza, în îmbinarea lor
functională, principalele institutii politice create de societate: statul, seful statului,guvernul, parlamentul, partidele politice. Se va stărui, de asemenea, asupra culturii si constiintei politice – condiŃie a atitudinii participative cetătenesti.

III. OBIECTIVE CARE TREBUIE ATINSE DE STUDENT DUPĂ STUDIEREA SI APROFUNDAREA DISCIPLINEI
1. Să-si însusească cunostintele fundamentale ale stiintei politice în vederea promovării formei de evaluare finală.
2. Să se deprindă a defini si explica notiunile de bază cu care operează
politologia, cum sunt: politic si politică, putere politică, sistem politic, stat de drept, legitimitate politică, separatia puterilor, prerogative si responsabilitate, pluripartidism si regim parlamentar etc.

3. Să argumenteze, apelând la exemplele rezultate din studiul bibliografic, superioritatea sistemului politic întemeiat pe principii democratice: separatia puterilor în stat, pluripartidism, reglementarea constitutională a drepturilor si obligatiilor cetătenesti, responsabilitatea demnitarului si functionarului public, controlul societătii civile.
4. Să formeze la viitorul functionar administrativ convingerea cu privire la misiunea sa fundamentală: servirea binelui public, în climatul prielnic al domniei legii si existentei institutiilor democratice.

APARITIA SI EVOLUTIA STIINTEI POLITICE
În România, 100 de ani de bipartidism, pluripartidism si totalitarism,
începând din secolul al XIX-lea, a provocat interesul legitim pentru politică. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati de cunoasterea si studierea societătii, a cadrului în care ei trăiesc si îsi desfăsoară activitatea. De aceea societatea a fost analizată atât în ansamblul ei, ca întreg, cât si în domeniile si părtile care o compun.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.